Радостни мисли за Възкресение Христово



Христос воскресе! За всеки вярващ човек е важно да разбере дълбочината на смисъла на този поздрав и оттук – значението на най-големия християнски празник. С тази цел подбрахме размисли за Христовото Възкресение от няколко свети отци и емблематични проповедници на Православната църква.

Свети Григорий Богослов

Пасха! Тя е празник на празниците и тържество на тържествата. Възкресение Христово така превъзхожда всички тържества, не само човешките и земните, но дори и Христовите и извършваните за Христа, както слънцето превъзхожда звездите.

 

Свети Йоан Златоуст

Смърте! Къде ти е жилото?! Аде! Къде ти е победата?! (Ср. Ос. 13:14; 1 Кор. 15:55). Христос възкръсна и ти си повален! Христос възкръсна и паднаха демоните! Христос възкръсна и ангелите се радват! Христос възкръсна и тържествува животът! Христос възкръсна и ни един мъртвец не остана в гробовете! Защото като възкръсна от Гроба Христос, стана начатък на умрелите. Нему слава и владичество во веки веков! Амин.


Свети Лука (Войно-Ясенецки)

Празникът Възкресение Христово е толкова велик за нас и изпълва сърцата ни с такава радост именно защото със Своето Възкресение Христос засвидетелства, че ще има и всеобщо възкресение, защото Той стана начатък на възкръсналите. Първи е Христос, после са Христовите при Неговото пришествие. Такава е нашата вяра. Така се обяснява и нашата светла радост на великия ден – Възкресение Христово.


Митрополит Антоний Сурожки

Възкресение Христово е победа на любовта; то ни показва, че любовта, която приема смъртта, точно затова става безсмъртна, става по-силна от смъртта.

 

 


Протопрезвитер Александър Шмеман

Христос възкръсна. Ние ще празнуваме Неговото Възкресение в Пасхалната нощ. Но ние, които живеем в този свят, преживяваме с Христос Велика събота и тя сякаш продължава през целия ни живот. Тя продължава и за покойниците.
Ние чакаме Възкресението на мъртвите и живота в бъдещия век. Ние знаем и вярваме, че чрез Христовата смърт „жилото на смъртта” е унищожено и смъртта вече не е безнадежден край, разпадане и раздяла завинаги.

От възкръсналия Христос, от живота Му, възсиял от гроба, ние непрекъснато се изпълваме с Неговия безкраен живот, наслаждаваме се на Неговите неизчерпаеми блага.

 

Архимандрит Йоан (Крестянкин)

Христос е Живот. Той много пъти говори за Себе Си именно като за носител на живота и възкресението, като за извор на живот вечен, живот безкраен за тези, които вярват в Него. Христос възкръсна! – и да се възрадват душите ни в Господа. Христос възкръсна! – и изчезва страхът от смъртта. Христос възкръсна! – и сърцата ни се изпълват с радостна вяра, че след Него ще възкръснем и ние.

* * *

„Пасха, двери райские нам от¬верзающая” („Пасха, която ни отваря райските двери”) пеем в Пасхалния канон. Скъпи мои, не съществува по-светла радост от нашата пасхална радост. Защото ние се радваме на това, че във Възкресението се открива нашият вечен живот.

Нашата пасхална радост е радост за преобразяването на целия ни живот, за превръщането му в живот нетленен чрез нашия стремеж към неумиращото добро, към нетленната красота.

Протойерей Георги Флоровски

Пасха е ден на безгранична радост и мир. Тържествува и се радва целият свят, всяко дихание и всяка твар. Защото Господ победи и разруши смъртта, унищожи „державу смертную” – силата, властта на смъртта. И с Христовото Възкресение над цялото творение вече изгрява и пламва зората на идното всеобщо възкресение – него именно очакваме: „и живот в бъдещия век” …

Пасхалната радост е безпределна, в нея се разтварят всяка скръб и всички съмнения, забравят се обидите и огорченията: „и нена¬видящим нас простим вся воскресением” („във Възкресението да простим всичко на тия, които ни ненавиждат”). Нито облаче тъга, нито мрачни спомени не бива да засенчват светозарното небе на светоносната Пасхална нощ. | Foma.ru

Подготви: Ася Занегина

Текстът е публикуван със съкращения

 

Превод: Евгения Николчева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...