Рождественско послание на Алексий ІІ, патриарх на Москва и на цяла Русия



Какво да Ти принесем, Христе, задето се яви заради нас като Човек на земята? Защото всяка от тварите, създадени от Тебе, Ти принася благодарност: ангелите – песен; небесата – звезда; влъхвите – дарове; пастирите – удивление; земята – пещера; пустинята – ясли; а ние – Майката Дева. Боже Предвечний, помилуй нас!

Стихира на „Господи воззвах”, вечерня на Рождество Христово

Скъпи и възлюбени в Господа, преосвещени архиереи, всички вие, членове на свещеническия, дяконския и монашеския чин, благочестиви миряни, верни чеда на Светата ни Православна църква!

Днес, след някогашните мъдреци, ние пристъпваме, водени от Витлеемската звезда, към яслите на Божествения Младенец, нашия Господ Иисус Христос. Спомняме си как влъхвите „се зарадваха с твърде голяма радост; и като влязоха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна” (Мат. 2, 10-11). Навлизайки в празника на Христовото Рождество, трябва също да се запитаме: какво ще принесем като дар пред яслите, приемащи днес необятния Бог?

Той няма нужда нито от нашата гордост, нито от нашата слава, нито от материалните ни постижения. Ще станат на прах пред очите Му празните ни помисли, житейските ни тревоги, човешките опити да се издигнем едни над други. Нека основният ни дар за Спасителя на света, роден от Дева, да бъде твърдата и искрена вяра, по примера на Пречистата Дева Мария, когато каза на Архангела, дошъл да й съобщи благата вест: „Ето рабинята Господня: нека ми бъде по думата ти” (Лук. 1, 38). Мнозина днес са свикнали да смятат, че единствено свободната им и независима мисъл може да им донесе щастие и да изгради правилно личния и обществен живот. Но през всички векове на нейното съществуване Църквата многократно е виждала хора, които са се възгордявали и са се отдалечавали от Бога, и накрая са се оказвали нещастни и окаяни. Напротив, примерът на Пресвета Богородица показва до какви висоти може да достигне човекът, който с вяра се предава на Божията воля. „Дева Мария – пише свети Ефрем Сирин – е дъщеря на Светлината, защото чрез нея бяха просветени светът и обитателите му”. Нека с вяра и ние принесем на света Светлината, която е Христос Господ!

Нека друг от даровете ни, принесени във витлеемските ясли, да бъде любовта – горещата и дейна любов помежду ни и към всички хора около нас. Нека насока за всеки ден от живота ни бъде Христовото слово: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Йоан. 13, 35). Да положим делата на любовта и на милосърдието към тези, които днес са в мъка и самота, които страдат, които са обезсърчени и обезнадеждени – хора, каквито без съмнение има много около нас. Взаимната любов на съпрузите, децата и родителите, скрепена от любовта към Бога и хората около нас, винаги е била основата на здравото християнско семейство. Новата година бе обявена в отечеството ни за Година на семейството, и в много други страни, където Църквата ни служи на Бога, грижата за семейството също е от съществено значение. Ние, верните чеда на Църквата Христова, трябва с ревност да покажем тази грижа. Цялото общество, и особено младежта, трябва да преоткрие една проста и вечна истина: където няма любов, взаимна отговорност, желание да предложиш живота си като дар на тези, които обичаш – там няма нито щастие, нито пълнота на съществуването. Разводите, абортите, преследването на печалба и безкрайни развлечения, пренебрегването на собствените деца, често оказващи се лишени от любовта и нежността на родителите си – всичко това превръща живота на всеки човек и на цялото общество в безрадостно съществуване, изпълнено с угризения. Ако, обратно, в семействата цари любовта, вярата, радостта от взаимното отдаване и подкрепа, ще бъдем заобиколени от много повече щастливи лица. А съдбата на народите ни само ще бъде по-добра.

Възлюбени! През изминалата година Господ благослови Църквата Си с мир, радост и успехи в много начинания, предприети за спасението на Божия народ. На празника на Възнесението Господне бе възстановена пълнотата на единението между Московската патриаршия и Руската задгранична църква, към която се числи голяма част от църковния ни народ, разпръснат в различни страни по света. Отсега нататък ние сме отново една Църква, скрепена с общението в тайнствата и молитвата, свидетелстваща за истината на Светото Православие не само в родината ни, но „ и дори до край-земя” (Деян. 1,8). На територията на Църквата ни бяха донесени светите мощи на светия апостол и евангелист Лука, на свети Спиридон Тримитунтски, на свети Йоан Златоуст. От Санкт Петербург до Москва бяха донесени мощите на светия княз Александър Невски и след това бяха пренесени през градовете, исторически свързани със земния подвиг на този небесен закрилник на родината ни. Голям брой чеда на Църквата дойдоха в православните храмове, за да се поклонят пред тези угодни Богу светии, за да получат от тях духовна утеха и благословение за изцеление на духовните им и телесни немощи. С дейното участие на православния народ бяха проведени тържествата по случай 600-годишнината от упокоението на свети Сава Стороевски, ученик на свети Сергий, молитвен застъпник за благочестивите руски управници и образец за монасите. За по-добро бъдеще за Русия, за изправяне на историческите й пътища, се молихме пред иконата на Божията Майка „Державная” на 90-тата годишнина от откриването й. С молитви и тържества отбелязахме 90-годишнината от възстановяването на патриаршията в Светата ни Църква. В памет на стотиците руски новомъченици и изповедници, на хилядите невинни жертви, умъртвени по време богоборческата власт, мемориален кръст беше докаран от Соловецкия манастир до Москва, при Полигона край Бутово, където хиляди мъченици пожертваха живота си за вярата и истината. Бог да даде паметта за подвига им да утвърди народа ни по пътя на духовното възраждане! През изминалата година, по Божията милост, многократно имах възможност да служа в града майка– Москва, посетих енориите и манастирите в Московската област и пребивавах във Валаам, където осветих един скит в чест на иконата на Смоленската Божия Майка. Господ ми позволи да посетя епархиите на нашата Църква във Вологда, Ижевск и Корсун, да свидетелствам за духовните ценности и социалната мисия на Православието пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург. Говорих също за вярата ни, която просвещава и преобразява света, с политически ръководители и хора от различни вярвания и убеждения.

Народите, духовно обгрижвани от Руската православна църква, напредват твърдо по пътя на възраждането. По този път вече бяха пожънати множество успехи. Но животът ни поднася също много трудности, изпитания и изкушения. През изминалата година бяха направени повече от един опит за разделение от национални, политически или социални причини. Църквата, съпътстваща народа си и в радостите, и в скърбите, напомня неуморно на хората: само единството ще ни направи силни, свободни, способни да преобразим света. Съборното единство на народа, от което не могат да се отделят нито Църквата, нито гражданската власт, е за обществото ни основа на добрите дела. Затова се молим за това единство, като се стараем да го утвърдим.

Да запазим грижливо също така в нашата Църква „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4, 3). В този светъл празник, да осъзнаем от дъното на сърцето и на душата си, че именно към единство ни е призовал родения във Витлеем Господ. „Колко благо – пише свети Василий Велики – ни е донесло въплъщението  на Спасителя, понеже човешкото естество, разтворено и разпиляно на хиляди частици, според силите си се събира и се съединява с Бога!”

Преосвещени архиереи, скъпи отци, братя и сестри, поздравявам ви по случай празника на Рождество и настъпващата нова година! Нека светлината на витлеемската звезда да просвещава винаги душите ни, да ни дава сили да вървим по пътя на Самия Христос; нека Той ни даде здраве, мир, духовна сила и да ни води през трудните пътища на живота. Нега настъпващата благодатна Господня година да бъде за Светата Църква и народа на нашата страна мирна, съзидателна и плодовита!

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с вас! Амин! (1Сол. 5, 28)

+ Алексий,
Патриарх на Москва и на цяла Русия

Москва, Рождество Христово 2007/2008
Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...