Рождество Христово – начало на очистване от грехове



Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

Възлюбени в Родилия се Богомладенец братя и сестри,

Най-сърдечно и отечески ви поздравяваме с големия Господски празник Рождество Христово и ви желаем непресъхваща духовна радост!


Радваме се неизказано поради факта, че се Роди Спасителят на света, Спасителя на всеки един от нас.

Когато говорим за това велико Божие благодеяние и търсим с какво да Му се отблагодарим, ние обикновено си спомняме за даровете на мъдреците, като злато, ливан и смирна. По думите на блажени Иероним, обаче, Богомладенецът иска от нас и още нещо. Това са нашите грехове, за да ни ги прости и ни очисти от всяка сквернота и да продължим да Му служим в чистота и святост. Затова не напразно първите думи на Христа при излизането Му на обществена проповед са: "Покайте ce, защото се приближи царството небесно" (Мат. 4:17)

Св. Йоан Лествичник много ясно определя покаянието, като пише: "Онзи, който се кае, е затворник с надежда за помилване". По-добре е, разбира се, да не грешим, по крилатите думи на Св. Йоан Златоуст: "Птиците имат крила, за да избягват клопките, а човеците имат разум, за да избягват греховете". Затова нека не огорчаваме Богомладенеца с грехове, а се вслушаме в гласа на пророка: "Търсете доброто, а не злото, за да останете живи – и тогава Господ Бог Саваот ще бъде с вас" (Амос 5:14)

Нека бъдем с Христа, та и Христос да бъде с нас!

За много и благодатни години!

† Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

От пресцентъра на Варненска и Великопреславска св. митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...