Свети Спиридон Чудотворецът



sveti-spiridonСвети Спиридон бил овчар, свят пастир. Отварял кошарите, подкарвал овцете и ги водел на тучни ливади и кристални извори, но имал време и за Господните работи, да възхвалява Бога със славни песнопения. За свети Спиридон природата била като книга, пълна с чудни икони… Книга, която била отворена пред него ежедневно, за да я изучава. Съзерцавайки цялата тази красота, създадена от Бога, и той, като Давид, възкликвал: „Колко са многобройни делата Ти, Господи! Всичко си направил премъдро; земята е пълна с Твои произведения.” (Псалом 103:24).

Св. Спиридон се оженил за добра жена и създал истинско християнско семейство. Родила му се дъщеря, която нарекъл Ирина. Но съпругата му починала много млада и Спиридон останал млад вдовец. Не пожелал да се ожени отново. От този момент нататък той се посветил на Господа. Къщата му била отворена за всеки. Спиридон помагал на всеки бедняк и утешавал всеки страдащ. Неговата молитва вършела чудеса. При светия пастир идвали всички в беда и затова, когато град Тримитунт останал без епископ, народът и духовенството, всички –мъже, жени, дори и децата, започнали да викат: „Искаме Спиридон за епископ!“ След молбите на духовенството и на народа, св. Спиридон бил ръкоположен. И както учениците на Христос от ловци на риба станали ловци на хора, така и св. Спиридон от пастир на безсловесни овце станал пастир на словесно паство, пастир на Църквата.

От този момент нататък грижите му нараснали. Но с Божията помощ св. Спиридон изпълнявал всичките си архиерейски задължения и станал пример за добър Божи пастир. Неговото оръжие била молитвата. И Господ чувал молитвите на този Свой свят епископ и по целия остров ставали велики чудеса. Навсякъде из кипърските земи се чувало името на свети Спиридон.

Св. Спиридон бил наречен „Чудотворец” заради чудесата, които вършел. По неговите молитви стават чудеса и днес. Измежду многобройните му чудеса, днес ще разкажем за няколко от тях…

В Кипър по времето на светеца настанала мъчителна суша, капка дъжд не капвала. Земята започнала да се цепи. Дърветата съхнели. Животните измирали. Хората ужасно страдали. Започнали да мислят да напускат острова и да се заселвят другаде. Тогава помолили св. Спиридон да се помоли за дъжд. Той, заедно с народа, тръгнал на литийно шествие. Вървели из нивите и се молели на Христос. И ето че небето се изпълнило с облаци. Скоро започнало да вали; завалял дъжд, който напоил цял Кипър. Това е чудото, което направил светецът.

*  *  *

Един бедняк отишъл при свети Спиридон, за да поиска помощ. В този ден светецът нямал какво да му даде; всичко, което имал, вече го бил раздал на други бедни хора. Беднякът със сълзи на очи го молел за помощ. Докато говорели, св. Спиридон видял в нивата една змия. Той отправил гореща молитва и змията се превърнала в злато. Дал на бедняка златната змия, като го помолил да му я донесе обратно, когато вече няма да има нужда от пари.

*  *  *

Веднъж, когато св. Спиридон служел света Литургия в храма, щом казал: „Мир вам“, всички, които били в църквата, чули как ангелски гласове отговорили на възгласа му.

*  *  *

И не само тези чудеса е извършил св. Спиридон, а още много други. Да, свети Спиридон е Чудотворец. Мнозина са тези, които не вярват в чудесата на светиите. А вярват ли в чудесата на Христос? Ако не вярват в чудесата на Христос, как вярват в чудесата на светиите? Който не вярва е сляп и нищо не вижда. Но който вярва, не се съмнява в Христовите думи, защото казано е: „Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши (Йоан 14, 12).

Слава на Христос за всичките Му чудеса! Затова и в тропара на свети Спиридон се казва: „Слава на Дарилия ти сила, слава на Увенчалия те, слава на Даващия чрез тебе изцерение!“ www.impantokratoros.gr

 

Беседата е публикувана със съкращения

 

 

Превод: Сандра Керелезова

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...