Слово за Успение на Пресвета Богородица



Източник: Успение

Събратя архипастири, всечестни отци, скъпи братя и сестри!

Завърши Успенският пост, който ни подготвяше за празника Успение Богородично. Мисля, че всички се подготвихме достойно за този благодатен празник на Небесната Царица – деня, в който с особена сила усещаме, че не сме сираци тук, на земята, че с нас е Пречистата Майка Божия, Която приема и молитвите ни, и въздишките, обърнати към Нея, и помага на всички с майчината Си любов.

Да си спомним детството, когато бягахме с всички радости и тъги при майка си. Полагахме в майчиния скут своите огорчения, трудности, и майчината обич покриваше всички наши несгоди и изпитания. На много от нас майките вече не са живи, а тези, при когото не е така, трябва да ценят това като дар Божий, защото никой на земята не по-близък и по-скъп от майката.
Но да си спомним и страшните минути на изкупителния подвиг на нашия Господ и Спасител, когато Христос от кръста казал на Майка Си: "Жено! Ето сина ти", сочейки св. Йоан Богослов, а на него казал: "Ето Майка ти!" (Йоан 19: 26-27). И от този момент в лицето на Божията Майка ние всички имаме Майка на небето.

На Нея откриваме сърцето си пред светите Нейни икони, на Нея се молим, при Нея носим всичките си скърби, тъги, радости, изпитания. И Пречистата Майка Божия, нашата Небесна Майка, стопля сърцата ни с майчината Си обич и ни помага да носим жизнения си кръст.

На днешния празник ние особено силно усещаме близостта на Божията Майка, Която "в Успението Си не изостави света", към човешкия род. Да се уповаваме винаги на молитвеното предстателство на Небесната Царица, да бъдем достойни с живота си за Нейното молитвено предстателство, да се обръщаме и в радост, и в скръб към Пречистата, просейки майчиното й застъпничество и ходатайство за нас пред Престола на Нейния Възлюбен Син – нашия Господ Иисус Христос.

Днес, пеейки молитвено на Пречистата Богомайка, нека да й се помолим – да покрие нашето Отечество, многострадалния ни народ и всички нас с Майчиния Си покров. Пресвета Богородица е винаги с нас. Тя стопля с любовта Си нашите студени сърца и ни дава любовта Христова, която трябва да пренесем през целия ни земен живот.

Да се помолим!

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...