Слово на Томина неделя



Tomina_nedelya(Евангелие от Йоан 20:19-31)

Христос Воскресе! Каква би била историята на моя живот, ако Господ не беше възкръснал? Кратък път от люлката до гроба, път, пълен с тръни, със страдания и страхотии. Но с Него, Възкръсналия, всичко се променя. И аз, и ти се променяме, изведнъж ставаме безсмъртни хора, безсмъртни същества, същества, които са по-силни от смъртта. Това е победата, единствената истинска победа в този свят. И Господ затова е Единственият Истински Победител във всички светове, Който е победил смъртта. Ако Господ не беше възкръснал, всичко би било напразно. За какво е слънцето, за какво са небесата, когато и аз, и ти завършваме със смърт, когато гробът е нашето последно жилище! Ако Господ Христос не е възкръснал, казва светият апостол, то празна е нашата проповед, празно е Евангелието, празна е и нашата вяра (1 Кор. 15:14).

Защо да не вярваме в Него, след като Той ни е дал повече, отколкото някой самозван философ, или Платон, или Сократ, или някой учен, или някой военачалник, или някой герой. Неговото Възкресение е онова, което ни прави изключителни същества и показва, че Той наистина е Истинен Бог, защото е по-силен от смъртта, и затова е по-силен от греха, по-силен е от дявола. Това е Той, и никой друг освен Него.

Напразно хората нападат онова, което е по-силно от смъртта. И днешните безбожници се нахвърлят върху Него като нови Пилатовци, нови Юди. Това са нападенията на безброй сенки, на сенки върху Слънцето!

Днес ние празнуваме славния и неустрашим апостол Тома. Той не е повярвал лесно в Христос, в Неговото Възкресение. Всички апостоли са се усъмнили във Възкръсналия Господ Христос, в началото никой не е вярвал. Когато светите мироносици са съобщили, че Господ е възкръснал, се казва в Евангелието, някои се усъмниха (Мат. 28:17). Когато двамата ученици вървели по пътя към Емаус и Господ им се явил, и на тях не вярваха (Лук. 24:13-35). На никого не вярвали. Но след като Господ непрестанно се явявал на Своите ученици четиридесет дни след Своето Възкресение, и ги убедил: Аз съм Същият; попипайте ръцете и нозете Ми, Аз не съм дух (ср. Лук. 24:39). Когато единадесетте му казват, че Господ се е явил, възкръснал е и е жив, апостол Тома, казал: ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам (Иоан. 20:25). Не, аз не съм сляп и искам да повярвам.

След осем дни Господ отново се явява, по същия начин влиза през затворените врати, застава между учениците и казва: Мир вам! Тогава се обръща към Тома и казва: Дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъда невярващ, а вярващ. Тома направил това и възкликнал: Господ мой и Бог мой! (Йоан 20:26-28). Най-голямото доказателство, че Господ е възкръснал. Ето, и неверният Тома е попитал Възкръсналия Господ Христос, уверил се е, че Той наистина е Онзи Същият, Който е бил с тях преди разпятието и преди погребението, и възкликнал с думите на вярата: Господ мой и Бог мой!

Това чудо Господ е показал на апостол Това и го е убедил в Своето Възкресение, това чудо е само за да се увери апостол Тома, че Той е Бог, и нищо по-малко от това, че Той е Господ. Защото ако не е Господ, нима би могъл да победи смъртта?! И какво е това, което не можел да ни даде никой друг? Затова и свети евангелист Йоан казва: И много други чудеса направи Иисус пред учениците Си, за които не е писано в тая книга. А това е написано, за да повярвате, че Иисус е Христос, Син Божий, и като вярвате, да имате живот в Неговото име (Йоан 20:30-31). Ето, това ни носи Господ със Своето Възкресение, показва ни, че Той е Бог, Син Божи; и нашата вяра в Него, Възкръсналия, това ни дава вечен живот, дава ни безсмъртие.

Човече, ти вече не си във властта на смъртта! Това е дар на Господ Христос, най-големият дар, който е можел да даде на човешкия род. Апостол Тома, след като е видял, повярвал: блажени, които не са видели, и са повярвали (Йоан 20:29). Защото става въпрос за нещо важно за човека, за най-важното: става въпрос за твоето и моето безсмъртие. Вярвай! Нима Аз ще те излъжа? Аз, Господ и Бог! Аз, Който съм станал човек заради вас. Вярата в Мене, това е вярата в Истинния Бог. Блажени, които не са видели, и са повярвали.

Когато Господ Христос станал човек и дошъл в този свят, живял в света тридесет и три години и половина, ако не беше умрял и възкръснал, Той би останал един обикновен учител на човешкия род, а този свят и занапред би останал една огромна гробница. Каква свобода има човек без Христос?! В Светото Евангелие пише, че Син Божи е дошъл и ни е дал разум да познаем Истиннаго Бога; и да пребъдваме в Неговия Син Иисуса Христа (1 Йоан. 5:20). Той е Истински Бог и Живот Вечен (1 Йоан. 5:11). Никой от лъжливите богове не може да ми даде вечен живот и безсмъртие. Това има само Бог и го дава само Бог.

Затова Господ Христос е незаменим за всяко човешко същество в този свят, за човешкия род. Него с никого и с нищо не можем да заменим. Християнството, скъпи мои братя, не е нищо друго, освен свидетелство за Възкръсналия Господ, за вечно живия Господ и за моето и твоето безсмъртие. Ние, християните, всички сме лични свидетели на Христовото Възкресение. И ние в този свят на земята, докато не сме преминали през портите на смъртта, и на онзи свят, ние живеем чрез Възкръсналия Господ Христос, и свидетелстваме, че Той наистина е възкръснал и че ние сме безсмъртни. Как? Как ние, аз и ти, свидетелстваме, че сме наистина безсмъртни, че сме наистина Христови, че сме наистина слуги на Възкръсналия Господ? Свидетелстваме с това, че с Христовата сила побеждаваме греха, а грехът, всеки грях е производител на смъртта, всеки грях е малък гроб; и когато ти с Христовата сила, със силата на вярата във Възкръсналия Господ победиш някой грях в себе си: гнева, злобата, завистта, ти побеждаваш смъртта, ти възкресяваш себе си от гроба, от безбройните гробове. Как да свидетелстваш на хората, че ти си наистина безсмъртно същество, по-силно от греха, по-силно от смъртта, по-силно от дявола, на тебе и на мене, и на всяко човешко същество, което върви след Него? Чрез вярата. О, ако един човек няма вяра, той е недовършен, незавършен човек. Започнал е да става човек и е замрял, умрял е без вярата във Възкръсналия Господ Христос.

Един велик и свят мъдрец – Исаак Сирин, когато е искал да каже кой е най-големият грях в нашия земен свят, е казал: „Грехът е безчувствие за Възкръсналия Господ!” Безчувственост на човека за Възкръсналия Господ… Ако човек не чувства Възкресението на Господ Христос, че Той наистина е възкръснал, той прави грях, всегрях, грях, в който са всички смърти. Такъв човек не чувства своето безсмъртие. Когато ти почувстваш, че Господ Христос наистина е възкръснал и повярваш в Него, в същото време чувстваш, че и ти си безсмъртен, че си вечен, че победата над смъртта е и твоя.

Затова вярата във Възкресението на Господ Христос е най-важната за човешкото същество в този свят. Чрез Него ние побеждаваме всички смърти, всички грехове и всички дяволи! Затова няма никаква сила нито в ада, а какво остава на земята, която да може да ни отдели от Христовата любов (Рим. 8:35).

На Него, Чудесния, Възкръсналия Господ, Победителя на всички наши смърти, всички наши демони, всички наши грехове, да бъде вечна слава и чест.

Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

Източник: www.svetosavlje.org

Беседата е публикувана със съкращения

Превод: Татяна Филева

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...