Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна


Третата неделя на Великия пост е наречена Кръстопоклонна, т.е. неделя, в която се покланяме на Христовия Кръст, като си припомняме доброволното страдание и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос. В оптическия фокус на храма, който е зад св. престол, през цялата година се извисява голям дървен кръст. Тази неделя кръстът се изнася оттам в центъра на църквата и вярващите му се покланят и го целуват. Кръстът има основно значение не само в пространството на храма, но и в целия християнски светоглед. Без разпятие няма изкупление; без кръст няма християнство; без страдание няма щастие.

Както пътникът, уморен от дългия път, отдъхва под кичесто дърво, така и православните християни, които пътуват към Небесния Йерусалим – Пасхата Господня, намират по средата на пътя кръстното дърво, за да съберат сили в неговата сянка за по-нататъшното пътуване. Както при идването на един цар, който се връща с победа, най-напред се носят неговите знамена и скиптри, така и Кръстът на Господа предшества Христовата победа над смъртта – светлото Възкресение. В средата на Великия пост Църквата сочи на вярващите примера на Кръста, за да им напомни за голготските страдания и смърт на Богочовека и да ги въодушеви и укрепи за оставащия период на поста. „Словото за кръста е безумие за онези, които загиват, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия“ (1 Кор. 1:18). Всяко дело и чудо на Христос е велико, божествено и удивително, но най-удивителен от всичко е Неговият Кръст. Чрез него се обезсмисля смъртта, унищожава се първородният грях, изпразва се адът, дарува се Възкресението, дава ни се сила да презираме настоящето и даже самата смърт, възвръща се първоначалното блаженство, откриват се вратите на рая, нашата природа сяда отдясно на Бога, ние ставаме чада на Бога и наследници на вечността.

Кръстът ни е даден като велико знамение и символ. С него ние се различаваме от невярващите и се познаваме помежду си. Той е щит, оръжие и паметник на победата над дявола. Той е печат като онзи в Египет, за да не се докосне до нас поразяващият ангел (Изх. 12:12,29). Кръстът е въздигане на лежащите, опора на стоящите, тояга на немощните, жезъл на пасомите, унищожение на греховете, спасение на душите и телата.

Историята на човешкото спасение започва с едно дърво в райската градина и завършва с второ дърво на хълма Голгота до Йерусалим. От първото дърво произхожда грехът и смъртта, а от второто – светостта и безсмъртието. „Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста” (св. Исаак Сириец). Синоним на кръста е върлината с медната змия, която Мойсей издига в пустинята, за да спаси юдеите, ухапани от отровни змии. Кръстът от звезди, явил се чудотворно на небето през един топъл октомврийски ден на 312 г., порази император Константин Велики. От този момент той в душата си скъса с езичеството – една стъпка, която промени из основи цялата световна история. Когато в Москва на Преображение, 19 август 2000 г., беше осветена новата катедрала „Христос Спасител” в Москва, в чистото небе се появиха облаци, които образуваха кръст, видян и заснет от хиляди хора. Но кръстът ще участва и в събитията около края на света. Самият Христос казва: “Тогава ще се яви на небето знамението на Сина Човешки” (Мат. 24:30). Това знамение ще бъде не друго, а самият кръст. Затова напук на всички, които отричат и хулят кръста, ап. Павел пише: “Да не ми дава Господ да се хваля, освен с кръста на Господа нашего Иисуса Христа, чрез който за мене светът е разпнат и аз за света” (Гал. 6:14).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...