Царствено свещенство: клерикализмът като еклисиологичен проблем. Представяне на книгата на прот. Добромир Димитров и дискусия от поредицата „Православие и съвремие“


Църковните служения винаги са за цялата Църква и не съществуват просто като индивидуални дарове на определени членове на общността. Сам Христос е основа на служенията, като инициира, събира и поддържа Своите верни с техните уникални дадености и същевременно ги разпознава като Свое тяло чрез Светия Дух, непрестанно обновяващ (ἀνακαινίζων) Църквата и нейните членове. В тайнството на Божието присъствие народът Божи (λαός τοΘεο), „… род избран, царствено свещенство, народ свет люде придобити“ (1 Петр. 2:9) свещенодейства заедно под водачеството на един предстоятел (προεστώς). В това евхаристийно свещенодействие на църковните харизми в лицето на предстоятеля епископ, презвитерите, дяконите и лаоса, служенията се разкриват по-скоро като „релационни събития“, които имат значение в своята взаимозависимост в общността, а не като индивидуални функции и служения. Единството и взаимното проникване на членовете в Тялото Христово предполага единство и взаимно проникване на харизмите, и затова никое църковно служение не може да отхвърли друго такова като ненужно (срв. 1 Кор. 12:21), поради факта, че служенията са свързани едно с друго и не могат да съществуват самостойно.
(Прот. Добромир Димитров, „Царствено свещенство“, София, Омофор, 2021)
 
Какви са различните служения в Църквата? Могат ли да се степенуват по значение или според техните носители? Какъв е произходът и съдържанието на йерархичната власт в Църквата и как се осъществява тя? Може ли да се говори за надмощие на клира в съвременните общности и съществува ли противопоставяне между духовенството (като като носител на духа – в названието) и миряните (като хора от света – също по название)? Как се проявява клерикализмът в църквата днес?
На тези и на всички Ваши въпроси по темата за клерикализма като еклисиологичен проблем ще потърсим отговор с участниците в дискусията от поредицата „Православие и съвремие“, която организираме по повод издадената наскоро книга на прот. Добромир Димитров, посветена на йерархичните служения в църквата.
 
Дискусията  ще се излъчва на 16.12.2021 г. (четвъртък) на живо от 18:00 ч. във Фейсбук на страницата на Православие.БГ и на YouTube канала на Православие БГ (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).

В разговора ще вземат участие:

 

Проф. д-р Димитър Попмаринов

Проф. д-р Димитър Попмаринов е един от първите преподаватели на основания през 1991 г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Два мандата е декан на Факултета. Преподава дисциплини в областта на старозаветната библеистика и библейското богословие. Специализирал е в Русия, Швейцария, Холандия. Участник и лектор е в множество научни прояви в страната и чужбина. Представял българското богословие и страната ни на международни научни прояви и лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Виена, Москва, Ню Йорк, Сеул и др. Автор е на книгите „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литератута“ („Омофор“, 1999), „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001), „Съвременни богословски проблеми“ („Омофор“, 2004), „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016), „Библейско богословие: академични есета“ („Омофор“, 2018), „Свещеното Писание – Херменевтика – Богослужение – Диалог“ („Омофор“, 2018), както и на редица научни студии, доклади и статии в български и международни издания. Проф. д-р Попмаринов е и един от основателите и председател на управителния съвет на фондация „Покров Богородичен“.

Доц. д-р Мариян Стоядинов

Доц. д-р Мариян Стоядинов е завършил Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София; специализирал е в Солунския университет. Преподава  догматическо богословие, инославни изповедания и богословие на иконата в Православния богословски факултет във Великотърновския университет. Ръководител е на катедрата „Библейско и систематическо богословие“. Автор е на книгите: „Символите на Църквата – от апостолския век до тържеството на Православието“; „Божията благодат – богословско изследване“; „Църква. Общност. Общество“; „Иконология на догмата“. Преводач, редактор и издател на християнска литература.

Прот. д-р Добромир Димитров
Прот. д-р Добромир Димитров е роден през 1976 г. в Русе. Той е редовен асистент по църковно право в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Член е на Обществото за канонично право на Източните църкви (SLEC). Изследователските му интереси са в областта на каноничното право, еклисиологията, аскетиката, пастирската психология и християнското изкуство. Специализирал е богословие в Regent’s Park College, University of Oxford. Автор на статии в български и чуждестранни издания, лектор по актуални въпроси на богословието и съвременния църковен живот, иконописец.

Пламен Сивов – модератор

Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор на списание Мирна (1996 – 2008), гл. редактор на списание Свет (2009 – 2011), редактор и автор в портала Православие.БГ. Член на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999 – 2003). Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика. 

Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към участниците в дискусията. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...