Църквата, пандемията и нашите права – онлайн дискусия от поредицата „Православие и съвремие“



Вeче повече от година светът е  изправен пред пандемията от Ковид-19. Видяхме различни реакции  и подходи към управлението на кризата при различните държави, общества, религиозни общности. По тези въпроси се водят спорове както между политиците и експертите, така и между обикновените граждани. Такива спорове се водят и в нашето общество, също и в църквата, която е част от него. С одобрението и прилагането на ваксините тревогите сред хората ескалираха – както по причина на съкратените срокове за одобрение, така и поради неясните въпроси на ваксинационната кампания.

Едни хора очакват Църквата да има мнение за тази пандемия и мерките на властите, да даде съвет как да се постъпва; други считат твърдо, че Църквата не бива да взема становище по медицински въпроси и трябва да остави решенията на индивидуалната преценка на специалистите и свободната воля на хората; трети намират убежище в конспиративните теории, които подкрепят с индивидуални интерпретации на библейски текстове, пророчества, псевдомедицински данни и фалшиви новини. В същото време много въпроси, свързани със защитата на правата ни по време на пандемия получават различни отговори от специалисти и хората търсят критерий, за да се ориентират в това коя информация е надеждна в тази нова и непозната и за специалистите ситуация, която се променя ежедневно.

За да говорим по всички тези важни въпроси, организираме среща от поредицата „Православие и съвремие“ на тема „Църквата, пандемията и нашите права“. Поканихме за участие
Тивериополски епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, и доц. д-р Стоян Ставру, преподавател по биоправо и медицинско право в СУ  “Св. Климент Охридски и НБУ. Модератор на срещата е Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“ и редактор в портала „Православие България“.

 


Тивериополски епископ Тихон
 е завършил Софийската духовна семинария при гара Черепиш и  Софийската духовна академия „Свети Климент Охридски“. Като студент е сред основателите на хор „Йоан Кукузел“. От 1967 до 1975 г. е патриаршески иподякон в катедралата „Свети Александър Невски“ в София. Служи като певец в храма „Света София“. Бил е редактор на „Църковен вестник“ и на списание „Духовна култура“, както и библиотекар на Светия синод.

Преследван от властите и интерниран в провинцията, през 1977 г. той се изселва в Германия, където учи в средно медицинско училище и след това работи като фелдшер в болница в Щутгарт. От 1980 г. до 2000 г. е секретар на епископ Симеон Главиницки, от 1986 г. митрополит Симеон Западно и Средноевропейски. На 11 ноември 2000 г. в Берлин е постриган в монашество от митрополит Симеон, който на 12 ноември го ръкополага за дякон. През 2001 г. в „Свети Седмочисленици“ е възведен в архимандритско дойстойнство. На 6 юли 2003 година в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ е ръкоположен ” от Българския патриарх Максим за епископ с титла Тивериополски и е назначен за викарий на митрополит Симеон. Епископ Тихон е бил председател на църковната община „Св. св. Кирил и Методий“ в Рим в църквата „Св. св. Викентий и Анастасий“. През 2009 г. е назначен за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. На 10 декември 2015 г. е освободен от поста. Епископ Тихон служи в „Св. Александър Невски“, в „Свети Седмочисленици“ и в други столични храмове. Той е викарий на Българския патриарх Неофит.

 

Доц. Д-р Стоян Ставру  е доктор по гражданско и семейно право и доктор по философия на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по медицинско право и биоправо (първият преподавател в България по биоправо) в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ през 2002 г., със златна диплома. От 2010 г. е основател, основен автор и редактор на сайта ChallengingTheLaw.com; от същата година е съучредител във Фондация за развитие на правосъдието.

От 2009 г. участва в изготвянето и редактирането на различни законопроекти в областта на медицинското и биоправо, сред които Законопроект за правата на пациента, Законопроект за изменение на четири закона във връзка с уредбата на заместващото майчинство, Законопроект за изменение на Закона за гражданската регистрация за допускане на възможността за погребване на мъртвородени деца и др. Активен участник и организатор на дискусии относно етичните и юридически регулации, следващи от биологичността на човека като морален и правен субект. През 2013 г. е организатор на първата в България Национална конференция по биоетика и биоправо „Тяло и достойнство“. Автор на монографии и статии, посветени на биоправната и биоетичната проблематика.

 

Пламен Сивов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет. През 1993 – 1994 г. живее в САЩ, където провежда изследване към университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор за нестопанските организации в Америка. През 1997 – 1998 г. пише изследване за Световната банка по темата за отношенията между българските неправителствени организации и държавата в рамките на програмата Robert S. McNamara Fellowship. От 1996 г. е директор на фондация „Покров Богородичен“, на която е също така един от учредителите. Редактор на списание Мирна (1996 – 2008), гл. редактор на списание Свет (2009 – 2011), редактор и автор в портала Православие.БГ. Член на Управителния съвет на Световната федерация на православната младеж SYNDESMOS (1999 – 2003). Автор на много статии за състоянието на Българската православна църква, преводач (от английски и руски) и редактор на книги и периодика. Като сценарист работи по филмите „Лепта“ (2000 г.), „Балкански дневници – Македония“ (2004). Автор е на сценария на пилотните епизоди на поредицата „Животът на другите“ на БНТ1 (2008). Участва в документалния филм „Песен и молитва“ (2014).

Дискусията ще се излъчва на 15.02.2021 г. (понеделник) на живо във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в това събитие, за да получите известие за началото на поточното предаване.
Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ на адрес https://www.youtube.com/pravoslaviebg (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).
Нашите последователи в социалните мрежи и интернет отново ще имат възможност да зададат предварително конкретни въпроси към лекторите. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.бг или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.
t

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...