Арести съпроводиха първия гей-парад


Най-малко 60 души бяха арестувани по време на първия гей-парад в София. Сред задържаните е и лидерът на БНС – Боян Расате, съобщиха от МВР. Органите на реда са арестували младежи, опитващи се да провокират участниците в "прайда" на българската гей организация "Джемини".

В близост до шествието беше хвърлен и коктейл "Молотов", както и множество димки. Задържаните не са били случайни минувачи, а група, организирала се по-рано през деня в близост до НДК, съобщава сайтът Avtora.com. Шествието блокира за няколко минути бул. "Евлоги Георгиев", което доведе до гняв и шофьорите.

Сред арестуваните бе и лидерът на БНС – Боян Расате, който дойде пред НДК с дъщеря си. По-рано през седмицата Расате стартира кампания срещу гей-парада – "Бъди нетолерантен, бъди нормален".

Маршрутът на похода претърпя промени няколко пъти в движение, поради засилените мерки за сигурност. Участниците тръгнаха от "Моста на влюбените" до НДК и продължиха по бул. "Евлоги Георгиев" до "Червената къща", ескортирани от полиция.

Гей-шествието наброяваше около 100 човека, но заедно с полицията и журналистите, както и случайни минувачи, бройката нарасна до около 200 души.

По същото време, в почти всички големи световни градове се проведоха подобни демонстрации на хомосексуалисти. Във втория по големина град в Чехия – Бърно, също се е стигнало да сблъсъци между полицията и крайно десни привърженици. | Avtora.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...