Арменци протестират във Варна



dnes.dir.bg

Арменската общност протестира днес срещу решението на областния управител от ДПС Христо Контров да върне за преразглеждане декларацията, която признава геноцида над сънародниците им.

Протестното шествие тръгна в 11 ч. от двора на арменската църква и стигна до сградата на Областна администрация. Арменците носеха плакати с надписи: “Срам за един адмирал”, “Два народа, една съдба” и “Адмирале, все още има българи”.

Декларацията, признаваща арменския геноцид, беше гласувана от варненския общински съвет през месец май. Тя беше обжалвана от Христо Контров, който е бивш адмирал, заради нарушения при приемането й и разминаване на броя на присъстващите в залата общинските съветници според протоколите.

Повече от 100 представители на арменската общност във Варна излязоха на протест. Присъдениха се и арменци от Добрич и Шумен, съобщи отец Саркис Ованесян, цитиран от БТА. От името на цялата общност той внесе в деловодството на администрацията протестно писмо. В него се казва, че арменците никога няма да забравят огромната добрина на българския народ, който е приютил оцелелите от кланетата, и винаги ще работят за просперитета на България, защитавайки я при необходимост и с живота си.

Постъпката на областния управител изненада неприятно всички наши сънародници в цялата страна. Никой не е очаквал човек с такава респектираща автобиогарфия и с чин адмирал да пренебрегне исторически факт, се казва още в писмото.

По време на протеста съветникът от ГЕРБ Емил Радев коментира, че Общинският съвет вече не може да прегласува декларацията, тъй като е изтекъл законноопределеният за това срок. Вариантът е Административният съд да определи дали решението на местния парламент е законосъобразно или не. Протестът на арменската общност бе третият пореден срещу решението на областния управител. Митинги срещу него организираха и ВМРО заедно с ГЕРБ и „Атака”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...