България празнува 24 май



Новинар

С празнично шествие и официална церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека беше честван Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничното шествието започна в 10.15 ч. от НДК и премина по булевардите "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител", "Васил Левски".

Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов се присъединиха към шествието в 10.35 ч. Официалната церемония при паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека започна в 11.00 часа. След тържествения водосвет от свещеници от Светия Синод на Българската православна църква прозвуча химнът на Светите братя първоучители "Върви народе възродени" от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Всички наричаме този празник най-светлия, най-обичания – Празникът на славянската писменост и култура. Това е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация. Българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света.

Но това е обобщеният знак на преклонение пред делото на братята Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в културната история на България и оттам на целия славянски свят.

Но 24 май е и личен празник за всеки един от нас – от спомена за първата научена буквичка до книгата, която за първи път ни е развълнувала и сме се преклонили пред таланта. Кирилицата е вече сред официалните езици на Европейския съюз, но дали красивият български е жив във всекидневието ни? И дали оставаме в цялостното си битие почтени към българския език и културата си? Риторични въпроси и повод за размисъл в Деня на писмеността и културата – 24 май. За това попитахме и малка, но авторитетна част от хората на духа за този ден.

За съжаление празникът в последните години се чества по-тържествено в Русия, отколкото в България, каза пред агенция БГНЕС деканът на факултет "Славянски филологии" към Софийски университет проф. Панайот Карагьозов.

"24 май ще посрещна с прекрасно настроение. Това е най-светлия български и славянски празник. За съжаление не мога да кажа, че всички българи се радват и го почитат достатъчно. За съжаление мога да кажа също, че през последните години този празник се чества много по-тържествено в Русия. И ако така занемаряваме своите традиции, в скоро време можем да го честваме като нещо чуждо. Днес минах покрай училището, в което съм учил почти 11 години и не видях как се изпращат абитуриентите, не видях също особена радост от това, че те завършват средното си образование, че им предстоят зрелостни изпити, че сме в навечерието на 24 май", каза Карагьозов.

"Още веднъж виждаме, че когато работим, мислим за тържеството и когато сме на тържеството мислим за работа си".

Проф. Вера Мутафчиева каза че "много ни дойдоха празниците напоследък, от празници не можем да си свършим работата! Имам напрегната работна програма и съм притеснена дали ще успея да я изпълня. Ще посрещна празника с усмивка и настроение. Защото това е един от най-светлите ни празници. Ще работя усилено на 24 май."

Певицата Богдана Карадочева сподели, че 24 май е най-хубавият български празник! Празник на нашия дух, на буквите, на цветята на децата! Може би не всички българи усещат и мислят, че науката е слънце, което в душите грей. Но тези, които знаят, са достатъчно!".

Поетът Любомир Левчев ще посрещне празника извън България. "Ще посрещна празника на писмеността в Берн. Имам срещи с българи, живеещи тук, обясни Левчев".

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев беше най-възторжен: "24 май е празник за мен не само заради тържеството на духа на този ден. А защото дъщеря ми се казва Ая – тя носи името на първата и последна буква от българската азбука! И така съм още по-щастлив на този ден!"

Да си припомним думите на "Върви, народе възродени…" в този ден, но да го направим истински. Честит празник!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...