Вдигат наш храм край река Йордан



Стандарт

Българската православна църква може да има своя първи храм в древните библейски земи. Църквата ще е на брега на река Йордан, където е станало Светото кръщение на Христос. Това съобщи в Ямбол депутатът Стоян Проданов, който работи по проекта заедно със сливенския митрополит Йоаникий.

Идеята вече е била обсъдена от Светия Синод и е получила благословията му. На заседанието на владиците са присъствали почетният консул на Кралство Йордания у нас д-р Хасан Бармауи и председателят на фондация "Тангра" Петко Колев. Решено е да се уточнят възможностите за сближаване на християните от двете държави и необходимите детайли в политически и религиозен план, каза Проданов.

Кралският двор на Йордания щял да осигури терен за строежа на църквата, ако от наша страна има инициативен комитет. Той ще се сформира в най-скоро време, а в него ще влизат митрополит Йоаникий, депутатът Проданов, д-р Бармауи и духовни лица от Светия Синод.

В началото на 2008 година нашият инициативен комитет ще посети Йордания за среща с духовници от православната митрополия на Аман, която е част от Ерусалимската патриаршия, и с депутати от местния парламент. Самият Проданов се завърна от Йордания преди седмица, където бе на посещение заедно с президента Георги Първанов. Построяването на български православен храм на мястото, където свети Йоан е кръстил Христос, ще бъде голямо постижение, категорични са свещениците.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...