Влизаме в Рождественския пост



Днес е последният ден от подготовката за Рождественския пост; (коледни заговезни). От утре Църквата призовава своите верни да мобилизират духовните си и физически сили, за да преминат с вътрешно внимание и подобаващо напрежение предстоящото време до големия празник на Христовото Рождество. Освен време на въздържание от обилна храна и самоугаждане, постът е време на духовна мобилизация, на самооценка, на покайно настроение и молитвено вглъбяване, с което да разширим сърцата си и да приемем духовна радост и благодатни сили в идващите празници.

Според Типика на Българската православна църква, степените на постите са следните:

Всички среди и петъци през годината са постни дни, в които се приема растителна храна. Когато се падат в постен период – в тези дни не се разрешава олио, а ако са празници, посочени в църковния календар, се разрешава риба и вино.

На Велики петък не се полага да се яде нищо. За немощни и престарели – само хляб и вода.

Всички съботни и неделни дни през годината, когато са по време на пост, се разрешава елей и вино, с изключение на Велика събота, в която се пази строг пост.

През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост се приема само растителна храна с олио. Това важи и за 14 септември, и за Коледния пост, с изключение на дните от 20 до 24 декември и средите и петъците по времето на поста, когато се пости без олио.

През Коледния пост вино и риба се разрешава в събота и неделя и на някои от посочените в календара празници.  Безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи и др. такива – се считат за постни храни.

През Петрови пости се разрешава риба. Риба се разрешава и на празниците: Благовещение, Преображение Господне и Връбница.

През Сирната седмица не се яде месо. Разрешава се риба, масло, яйца, сирене и други млечни продукти.


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...