Да дариш радост


Стандарт

За тях по Коледа вече се случват чудеса. 60 чифта детски очи са вперени в добрия белобрад старец и всичко в този миг е просто чудна приказка. Те са орисани да не чуват, някои не могат и да говорят. Улавят живота обаче със сърцата си. Щом виждат лапландеца, започват да викат възторжено името му, така както силите им позволяват да го изговорят, но се разбира: "Дядо Коледа, Дядо Коледа!"

Всяко едно се мъчи да каже стихче и гърдичките му се повдигат от вълнение, докато срича думичките, бузите горят, лицата – грейнали от щастие. Рецитират, за да си заслужат подаръчетата. И макар съдбата да не е била любезна с тях, те са такива – пожелават на любимия образ той да е жив и здрав.

Любовта е навсякъде около нас по Коледа и има хора, които мислят как да усмихнат другите. За децата със слухови увреждания от училище "Проф. Дечо Денов" това се случи преди броени дни, когато си имаха свое коледно парти, защото добри хора се сетиха за тях.

Инициативата е на фондацията "Марш на любовта". Доброволците осигуриха автобус, който закара хлапетата до грандхотел "София", и подаръци. Там пък ги очакваха актьорите от театър "Завеса" със спектакъла "Писмо до Дядо Коледа". Представиха го също без пари. А след партито дребосъците на възраст между 4 и 10 години ще стискат скъпоценните плюшени снежни човеци и по-късно през нощта няма да заспят от сладка възбуда и сърчицата им още ще бият учестено. Много от тях са сирачета, а други живеят в пансион. От "Марш на любовта" казват, че и за самите тях това е най-скъпият подарък – реакцията от дареното щастие. Но може ли да се оцени радостта?! В случая – да. Тези 60 деца няма да забравят Коледата заради 400 лева. Сума, която значи и много, и малко.

Това е само един отблясък от айсберга на целогодишната работа, която доброволците на фондацията с удоволствие вършат. Те набират средства за сирачета, старчески домове и различни нужди на общини от провинцията. Преди седмица събраха повече от 1000 души в арт-галерията на "Шератон", където се проведе поредният им благотворителен, този път коледен базар. Работещите за идеите на "Марш на любовта" нямат ограничения във възрастта. За базара по-сръчните от тях изработили уникални сувенири. Така красотата наистина спасява света, понеже сумата от продадените изящни произведения ще иде при бедните.

Някои от доброволците помагат със средства за купуване на консумативи, други ги майсторят. Вече има хора, които идват на техните базари специално за да си купят най-харесвания дар: мандарина, покрита с карамфили за подправка и приличаща на шишарка. Плодовите кълбета свършват първи. Много посетители отброяват своята лепта заради свещи от мед и сушени плодове. А истински фурор направили ангелчетата от макарони. Те си имали и коса от сусам. На овации се радвали и коледни венци с кестени, орехи, сурвачки. За продан в името на благородната цел са били и картини от български художници, както и други дарени предмети като чаши, вази. Този път инициативата била под патронажа на здравния министър Радослав Гайдарски.

Според доброволците няма значение каква сума ще отдели всеки един човек. И най-малката е безценна. Например с 4 лева се осигурява храната за ден на един социално слаб и болен възрастен в селата Славщица, Лесидрен, Кирчево, Сопот и град Угърчин. Със 7 лева се осигуряват основните училищни пособия на дете от сиропиталище. От доброволния отряд признават, че у нас фондация за някои още е мръсна дума, но са убедени от собствените си очи, че парите отиват където трябва, опитват се да убедят и другите. Никой от тях не е нито на щат, нито на заплата.

Фондацията е със седалище в Гърция, но има офиси в Италия, Франция и съществува от 15 години, у нас – от около пет. Веруюто на работещите за каузата е, че всеки човек има правото да живее по възможно най-добрия начин, и ако някой е в по-благоприятно положение от другия, означава, че трябва да помага. И често успяват. И с въображението си – да сътворят майсторска играчка на базарите, така че и пенсионерите се трогват и дават скътано левче. И с бързата си реакция. През лятото, по време на наводненията, от фондацията за няколко часа осигуряват 18 тона вода за бедстващите в Цар Калоян.

"Българинът все пак е съзнателен, добър човек и иска да помага. Много наши приятели, виждайки че средствата отиват наистина по предназначение, се заразяват от личния ни пример. Когато сме заедно, можем повече", казват някои от доброволците, които от скромност скриват имената си.

Помощта, която са оказали през последната година, е огромна и изписана на сайта на фондацията. В Угърчин и Добринище успели да осигурят зъболекарски кабинети за социално слаби, консумативите и заплатите на стоматолозите се поемат от набраните средства. Една от следващите им цели е да помогнат да се направи парна инсталация в дома за сирачета в село Дрен.

Всеки може да помогне, смятат от фондацията. Било то с пари, материали, пособия или сандвичи. Важното е да имаш желание, за да маршируваш с любов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...