Два нови анти-модернистки сайта



През последните два месеца в интернет-пространството се появиха два нови български православни сайта. "Достойно есть" и "Бъди верен" правят заявка за сериозни проекти, обединени от консервативна и анти-модернистка линия.

И двата сайта се правят от екипи и личности, принадлежащи към каноничната Българска православна църква, което е достатъчна причина да бъдат представени в портала Православие.БГ. Излизането им стана почти едновременно във времето (края на февруари за "Достойно есть" и края на март за "Бъди верен"), като и двата сайта съчетават публикуването си в Мрежата със създаването на съответни профили в социалните мрежи Facebook и Twitter.

Зад проекта "Бъди верен" (www.budiveren.com) стоят о. Божидар Главев, енорийски свещеник в Сливенска епархия и съпругата му Десислава, както и свързан с тях малък екип. Името на сайта е част от пасаж от книга Откровение ("Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца на живота", Откр. 2:10), като текстът е интегриран в шапката на сайта. Обяснителният текст за мисията на сайта гласи: "Сайт за популяризация на неповреденото от модернизъм и икуменизъм Светоотеческо Православие", а личностите, които са вдъхновили създателите на сайта, са Йеромонах Серафим Роуз и свт. Иоан Максимович. Сайтът е замислен като портален (използвана е системата Joomla), с приятен минималистичен дизайн и възможности за коментари под статиите. От настоящото съдържание се очертават темите, които ще бъдат водещи в критичен план – икуменизъм, модернизъм, отстъпление, нов календар, опасностите на рок-музиката, отричането на чудесата и др. Присъствието на банер и емисия от руския сайт Антимодернизм.ру отпраща към дълъг списък от съвременни личности в Православната Църква – от Сергей Аверинцев до Христос Янарас, които, според привържениците на антимодернисткото направление, са изразители на отстъплението в Православието и най-вероятно ще бъдат последователно представени в критична светлина и в новия български сайт. Прави впечатление желанието за включване на мултимедийно съдържание – субтитрирани на български руски филми, които могат да бъдат гледани в рамките на сайта.

"Достойно есть" (www.dostoinoest.com) впечатлява с професионалния си дизайн, но не дава ясна информация за създателите си, ограничавайки се засега с формулировката "Сайтът е  дело на миряни и богослови от няколко енории в Софийската Света гора". Сайтът е отново Joomla-базиран, с анимирано флаш-представяне на водещи статии на главна страница. Темите и насоката на сайта могат да бъдат ясно предвидени от формулировката на въпросите в публикуваната анкета: "По кой календар празнувате?", с възможни отговори: "По папско-масонския (новия)", "По Светоотеческия" и т.н. "Времето на антихриста" е самостоятелно меню в горната част на сайта, а темите за масоните, илюминатите, пророчествата и др. под. са сред водещите в съдържанието. "Достойно есть" също разполага със (засега празна) мултимедийна секция. Относно виждането на създателите си за мястото на техния сайт в българското интернет пространство, показателно е определението, въведено в мета-описанието на страницата: "Българският православен сайт".

Екипите и на двата портала (за разлика от повечето съществуващи православни сайтове) очевидно не се терзаят от мисли за възможна/необходима епископска благословия за стартирането си. Времето ще покаже дали новите сайтове ще добият популярност и дали ще успеят да обединят и изразят достатъчно убедително всички "анти-" и "противостоящи" гласове в българската църква, които досега бяхме свикнали да чуваме в (често анонимни и силно емоционални) коментари под статии в съществуващите православни портали и форумите към тях. Засега можем да кажем само, че сайтовете са направени грамотно и интелигентно – а това никак не е малко за българските условия и със сигурност е едно от условията за нормален диалог. А дали такъв ще се състои, остава да видим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...