Довършват храма в Момчилград



Нов Живот

Ремонтът на църквата "Цар Борис Покръстител" в Момчилград ще бъде довършен със средства по програма "Красива България". Миналия петък бе подписан договор между кмета на община Момчилград и Министерството на труда и социалната политика, според който освен за църквата се отпускат и средства за централната джамия в града.

За реконструкцията и реставрацията на храма са отделени 113 595 лв., за оформление на пространството около джамията – 179 323 лв. Проектът, с който кандидатства община Момчилград, е за 325 464 лв. От тях 292 981 лв. са за строителни работи, а 32 546 лв. – за професионално обучение на безработни и организация по изпълнението му.

С работата по него ще приключи сагата с проточилия се ремонт. Възстановителните работи на единствената действаща църква в общината започнаха през септември 2006 г. Проточи се доста повече от предвиденото, а причината бе липсата на средства. По план ремонтът трябваше да свърши още в края на декември. Отпуснатите средства за покрива бяха 94 000 лв. За осигуряването им помогна депутатът Ахмед Юсеин. Дадоха ги от Комисията за защита на населението от бедствия и аварии. За да бъде подновен храмът и отвътре, да се изографиса, да се направи осветлението, бяха нужни още средства. Затова работата бе спряна. Миналата година бяха дадени още 84 000 лв. от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии. В последните месеци на 2006 г. работници на фирма “Родопстрой 98? подновиха целия покрив. Конструкцията му е по-особена и изисква голямо майсторство при възстановяването, бяха категорични специалистите.

Църквата постепенно придобива нов облик. Въпреки лошото време в края на 2007 г., сградата бе обновена отвън изцяло от строителната фирма "Слава". Енорийският свещеник отец Карамфил има идея да се ремонтира костницата, която е в съседство, за да бъде достойно място, където се събират момчилградчани при всеки празник.

Църквата "Цар Борис Покръстител" е строена през 1938 г. заедно с тези в селата Бенковски и Гледка. Оттогава ремонт не е правен. Отец Карамфил служи в града от десет години. Дотогава църквата е била затворена за дълго време, отваряна е само на големи празници. Поройните дъждове преди три години нанесоха много щети.

Миналата година на 2 май, когато се навършиха 1100 години от Успението на цар Борис, на храмовия празник нямаше служба в църквата заради ремонта. Момчилградчани се надяват 70-годишнината на храма да бъде отбелязана в изцяло подновена църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...