Иконографска презентация в Търново



На 20 октомври 2010 г. в Православния библиотечно-информационен център "Проф. Тотю Коев" във Велико Търново се проведе презентация на тема "Международните симпозиуми на група ИКОНА в Солун, Яш и Санкт Петербург". Преподавателите от специалност "Църковни изкуства" към Православния богословски факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" ст. ас. д-р Ваня Сапунджиева и ст. ас. Десислава Иванова споделиха с колеги и гости опита и впечатленията си от трите форума на група ИКОНА, проведени досега.

Това обединение на художници и богослови от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Русия и Македония, които работят и преподават в областта на църковните изкуства в различни университети, възниква през 2009 г. по инициативата и под ръководството на проф. Георгиос Кордис, преподавател в Богословския факултет на Атинския унивеситет и в Богословския факултет на Солунския университет.

На срещата бяха представени основните теми на всеки от симпозиумите; в множество фотоси бяха показани всички реализирани стенописни творби – и в процес на работа, и в завършен вид. Гостите бяха запознати и с разискваните въпроси относно състоянието, проблемите, задачите и предизвикателствата в сферата на съвременните изобразителни литургични изкуства.

Виж също: Първи международен симпозиум по иконография

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...