Камбанен звън огласява Родопите


Източник:  news.bg

Втората по големина църква в България "Свети Висарион Смоленски" за първи път отбелязва своя храмов празник. 11-те уникални камбани на храма ще огласят Родопите.
Специално за случая в Смолян ще пристигнат Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Галактион, Великотърновският митрополит Григорий и Плевенският митрополит Игнатий. Те ще отслужат празничната литургия в най-големия новопостроен Божи дом на Балканите.

Храмът "Свети Висарион Смоленски" бе осветен тържествено преди година. Изграждането на най- голямата в Родопите и втората по големина ( след "Св. Александър Невски") църква в страната продължи четири години. "Свети Висарион Смоленски" е първият храм, издигнат в града през последните 130 години.

Основното помещение е с размер от 382 кв. м и може да побере до 500 черкуващи се. Куполът е с диаметър 17 метра и благодарение на остъклената му база слънчевите лъчи осветяват храма.
Камбанарията е висока цели 32 метра и от там звън на 11 камбани оглася планината. Всяка от отлетите в Русия камбани е със собствено звучене и тоналност. Най-тежката е 2 тона, а най-малката тежи само 8 кг. Освен със звука си те са уникални и с инкрустираните по повърхността им образи на светци.

Към храма има помещение за музейна сбирка, неделно училище и синодална библиотека.
Св. свещеномъченик Висарион Смоленски е епископ на Смолян по времето на султан Мехмед IV. Той дейно работи за опазването на християнството в района и заради това е убит зверски от османските нашественици на 29 юли 1662 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Аман от неграмотници в страната на мутрите. В три думи – три грешки: „във най- големият“. Не е във, а само В, защото след него няма В или Ф. След тирето няма пауза. Не е големияТ, защото не е подлог.