Лекция на сръбски богослов в Търново



На 9 септември т. г. от 10 ч. в 4 аудитория в Ректората на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” беше изнесена лекция от свещ. Александър Джаковац, клирик на Сръбската православна църква. Отец Александър, заедно с отец Вукашин Миличевич, участваше в Православната седмица на книгата във Варна и по покана на Православния богословски факултет при ВТУ и Православния Център „Проф. Тотю Коев”, с голяма радост се съгласи да изнесе лекция на тема: „Понятието “личност” в светлината на православната онтология” пред студентите на Великотърновския Университет. Събитието се състоя с финансовата подкрепа на фондация Покров Богородичен.

В своята лекция о. Александър запозна присъстващите със значението на думата “онтология” и разбирането й в православното богословие, като подчерта различното тълкуване в елинистическата философия и по-късно при св. отци. Той се спря на създанието на света „et nixillo”, и, следвайки мисълтта на светоотеческото богословие, даде тълкувание, че създаването на света все още не е завършено, а е динамичен процес, в който човека е призван да достигне своята цел, своето съвършенство, т.е. „онтология на възможността” според о. Александър.

В лекцията беше направено изчерпателно разяснение на православното разбиране за личноста на човека, видяно през призмата на Христологията и учението за Христос като Бог и човек, т.е. Богочовек. Бяха разгледани и различните христологически ереси.

В заключение о. Александър подчерта, че богословието винаги представлява личен разговор за най-важните екзистенциални въпроси, а ако нашето богословие се превърне в рационално разглеждане на божествените истини и ако няма връзка с нашия живот, то се превърща в мрътво слово.

От сръбски език превеждаше доц. д-р Свилен Тутеков, преподавател по християнска етика и антропология. След края на лекцията имаше оживена и интересна дискусия в която о. Александър отговори изчерпателно на зададените въпроси.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...