Митрополит нахока майстори зографи


Източник:  Стандарт

Митрополит Николай засипа с тежки думи авторите на стенописите в пампоровския храм "Успение на Пресвета Богородица". Владиката пристигна в църквата вчера заедно със Старозагорския, Плевенския и Великотърновския митрополит.

Пред храма повече от три часа го чакаха Тодор Атанасов – Ганди от сдружение "Християни" и родното светило в църковната стенопис проф. Тома Върбанов. "Тази стена трябва да се изографиса отново. Не съответства на канона" – отсече митрополитът и смрази посрещачите още с първите си думи. После той разкритикува и останалите стенописи, като хареса единствено купола на църквата. Николай остана непреклонен пред обясненията на проф. Върбанов, че всички стенописи са били одобрени от църквата още преди да бъдат започнати.
В края на посещението си, преди да се качи на БМВ-то си, митрополитът разпореди на професора и на Ганди да го посетят в митрополията в Пловдив, за да им даде образци, по които да довършат изографисването на храма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...