Мощите от Созопол пристигат в София



Мощите, които бяха открити това лято в Созопол и за които се твърди, че принадлежат на св. Иоан Кръстител, ще бъдат докарани от Созопол в София този четвъртък, по повод посещението на руския премиер Владимир Путин в България, съобщава днешното издание на вестник Труд в публикация със заглавие "Докарват за Путин мощите на Йоан Кръстител".

Решението за пренасянето на мощите е било взето на последното заседание на Светия Синод на БПЦ. Християнската реликва ще остане в София поне до понеделник. Пред кореспондента на "Труд" министърът без портфейл Божидар Димитров е обяснил, че "светинята идва освен за Путин, и за софиянци".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

  1. Nane i Vute каза:

    Питам се, този г-н Божидар Димитров, (като гледам вида му, ми се иска да му кажа Бай Божидар) да не би да е говорител на Сетия Синод? Представете си, обяснил на софиянци, защо идвали мощите в София. Намерили, кого да питат.
    Каквито медиите, такъв и Божи дарът!

  2. Траянка Георгиева каза:

    Мощите чудотвориха не само в София, но и в Пловдив. Евангелското четиво тази неделя бе за добрият самарянин. То съвпадна с Денят за борба с диабета и инциативата на Пловдивска митрополия и УМБЛ за безплатни прегледи и консултации при отклонения от нормата. Те ще се провеждат през цялата седмица, а в самият неделен ден бе отслужен и Молебен за диабетно болните. Така на дело бе изпълнено добротворството по примера от притчата, и Църквата, с примера си показа делата на милосърдието.
    Чудото е усетил и оня мъж, чиято жена е била в кома в Пирогов, а когато сложил под възглавницата памука и иконата докоснати до мощите и благословени от свещеника на когото се помолила тяхна сродница, болната отворила очи и стиснала ръката му. Познавам лично тези хора.
    Чудо се случи и в нашата поликлиника, защото когато миналата седмица бях там, на вратата имаше бележка, че направления няма до края на годината, а днес я нямаше! Тези чудеса дължим на благодатта от мощите на св. Иоан Кръстител!

  3. Траянка Георгиева каза:

    Но тази благодат едва ли ще усети онзи, който пише в блога си, че би му се искало храмът да рухне върху главите на благочестивото паство, който, както казва сам, лицемерно целунал ръка на отците и се опитал да се моли за неща подхождащи на месите в разюздана някогашна Италия. Накрая, за всеки случай, сторил едно полуубедено темане и то, темането (поклона му) вероятно ще остане единственото спасително дело в живота му, пълен с несмислено, самоцелно, хулно и пошло словоблудство.

  4. Траянка Георгиева каза:

    А който желаеше, но не успя да се поклони, нека знае, че благодатта от мощите остана в храма. До свещниците близо до входа има икона на св. Иоан Кръстител. Да се помоли там. С риск да бъда обвинена отново в каквото ме обвиняват, ще разкажа накратко какво се случи днес. Исках да изпратя, както и посрещнах мощите, но закъснях. Застанах пред иконата на Предтечата и казах единственото, което си спомнях: „Прави правете пътеките на Господ“. Дали от молитвеното състояние на всички поклонници от предните дни, от силата на общата молитва, или от чудодейната сила на мощите, но всичко в храм св.Александър Невски, вече бе по-различно. Дядо Добри също усети, това за което говоря.
    Всичките събрани пари в пластмасовата чашка, той пусна в металната каса. А ние, които се покланяхме предните дни, от силното преживяване, до съзнанието ни не стигаше мисълта да пуснем в касата скромната си лепта. Затова пък на него дадохме на драго сърце. Бог си промисля за всичко.

  5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Папата ще посети Хърватия –
    http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/11/16/994569_papa_benedikt_xvi_shte_poseti_hurvatiia/