Нарочиха игумен заради радио



Стандарт

Скандалите, които от седмица тресат футбола у нас, се пренесоха и в Църквата. Валят жалби за далавери с църковни такси и за фалшификати на официални документи. Войната тръгна от храмовете в Пернишко. Сега е на път да подпали и братството в Руенския манастир край Бобошево.

Този път е нарочен един от най-интелигентните и дейни игумени в България – отец Поликарп. Слуховете срещу него, плъзнали в града, почти овакантиха мястото му. Духовникът бил взет на мушка заради собствеността върху двете радиа – църковното "Сион" и светското "Астра плюс" в Дупница, на които почти изцяло се отдал и занемарил манастирските си ангажименти. Монасите го докарали дотам, че продавали малки бурканчета с мед по 5 лв. Заради дрязги вътре в обителта някои от тях изпонапуснали. Приказките се предават от уста на уста, анонимно, стигнаха и до местните медии. В църквата взе да става като във футбола. Така коментираха новината и в духовните, и в светските среди. Епидемията с компроматите тръгна от Пернишко и мина през Брезник. Сега подпали и съседите им в Руенския манастир.

"Чух "новината" от журналисти и смея да кажа, че това е абсурд", заяви архиерейският наместник на Дупница Георги Паликарски. Той твърди, че като пряк началник на Поликарп няма как да не знае, ако се готви официална рокада или пък някъде тлее заговор. "Дори сигнали да са изпратени директно в Софийската митрополия, нямаше как да не разбера. Все някой щеше да ме попита", категоричен е Паликарски. Той е сигурен, че и самият игумен щял да сподели с него и да се посъветва. "Такова нещо досега не се е случило. Не са се жалвали, че гладуват и монасите", чуди се отецът. Той подозира, че слуховете идват от общинари или от съветници. Съмненията му са заради опитите на местните власти да спрат възстановяването на стария бобошевски манастир "Св. Димитър". "Той е много добре уреден. Не е музей и монасите не са експонати. Обителта има собствено стопанство и това, че се продава мед, е в реда на нещата, е категоричен Паликарски.

Двама от духовниците наистина са напуснали. Единият – отец Яков, се преместил в манастира над Софийска Бистрица, другият – Ефрем, станал монах в земенското Одраница. "Ако причината е в игумена, ако срещу него има жалби, то няма как духовенството да не разбере. Случаят трябва да мине и през патриарх Максим и през епархийски съвет, и през мен", обясни архиерейският наместник. Самият Поликарп в деня, в който гръмна скандалът, беше в Гърция. Единият от телефоните му беше изключен, а другият с неограничен достъп.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...