На Текето честват Илинден



Източник:  Darik News

Днес е Илинден. Св. Илия се почита от всички християни като един от най-големите библейски пророци. Илинден е еснафски празник на кожари, кожухари, самарджии и керемидари.

В местността „Текето” край село Александрия, община Крушари, Добричко днес ще се отслужи празничен водосвет. Очакват се около 200 гости, които ежегодно посещават на тази дата живописната местност.
Съществуват исторически данни, според които в местността преди векове е имало манастир на името на св. пророк Илия, който е бил разрушен от турците. По-късно на неговото място е било издигнато дървено теке.

Според преданията на Текето има отпечатък от присъствието на светията. Има и лечебен извор, където всяка година на този ден хората наливат вода за здраве. С дарения в местността е построен параклис, гради се и манастирски комплекс.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...