На събор на Еньовден



Дневник

От петък до неделя Гоце Делчев и село Делчево ще са домакини на петия Събор на традиционните и съвременни изкуства – част от проекта "СлънцеЛуна". Програмата на Събора ще съчетае традиционните ритуални практики за Еньовден, насочени към добруването, с правенето на изкуство сред природата.

В петък, на 20 юни, през с. Делчево ще мине фолклорно шествие, последвано от "фолклорна фиеста" пред Дома на културата – на площад "Македония". Съборът ще бъде открит в 19ч с изпълненията на патроните на проекта – певицата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. След тях ще се изявят певицата Николина Чакърдъкова, един от най-старите ансамбли в България – "Неврокопският", мъжката фолклорна формация "Неврокопчани", както и групи за автентичен фолклор от селата Баничан, Лъжница и Сатовча. Гости на форума ще бъдат фолклорната група от Перу "Лос Лобос" и група за традиционни песни от Гърция.

В събота, на 21 юни, ще започне подготовката за празничните ритуали, посветени на Еньовден. Планиран е своеобразен панаир на изкуствата и всички присъстващи да участват в уъркшопите, които ще бъдат водени от артисти – Драган Милев, "Уга Буга – колектив", театър "Форум", танцовата формация "Енерджи", художници и гости. В арт-събитията ще бъдат включени и младежи от "Дом за деца, лишени от родителски грижи – Иван Кюлев" от града.

На залез слънце ще започнат надсвирвания, надпявания и надигравания, които към полунощ ще прелеят в етно-електронно парти, с участието на ди-джей Дхарба от "Шукар Ентертеймант". Призори, както повелява традицията, участниците ще се отправят към местността Еньовата поляна, за да посрещнат слънцето, да се изкъпят в росата и да наберат билки.

Цялата програма можете да видите на страницата на проекта в интернет: http://www.slunceluna.hit.bg. Проектът е инициатива за развитие на алтернативния и фестивален туризъм и има за цел да представя традиционната съвременна култура като туристическа атракция, като с това подпомага развитието на уникални природни и архитектурни обекти в България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Това е диво езичество, което няма нищо общо с християнството. Не е нужно да му правите реклама.