Нов параклис в Орешак



 

Източник: Darik news

Кметът на Троян инж. Дилян Енкин откри днес новопостроения параклис „Света Богородица – Животоносен източник” в махалата Баба Стана в село Орешак и дари икона на св. Йоан Рилски. 
Параклисът бе осветен от Ловчанският митрополит Гавраил.
„Откриваме този толкова очакван от моите съграждани параклис точно на празника на Св. Йоан Рилски и затова от името на общината дарявам икона на най-тачения български светия”, каза инж. Енкин.

 

Теренът за изграждане на параклиса е дарен от Община Троян на Ловчанската митрополия. Параклисът е изграден със средства на дарители, като един от основните е лондонският адвокат Джон Бризби – потомък на известния род Хаджикалчови. Коренът на Бризби по майчина линия е от троянската махала Баба Стана.
На специална плоча на параклиса ще бъдат отбелязани имената на дарителите и на Община Троян. Името на новоизградения параклис е заимствано от икона на най-известния български иконописец Захари Зограф. Параклисът се зографисва от известния троянски иконописец Мирослав Вълев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...