Обират храмове заради цветни метали



Днес+

В навечерието на Великден три храма в Искърското дефиле са ограбени. Крадците са разбили храмовете и са изнесли цялата църковна утвар, за да я продадат като вторични суровини.

Вандалите са проникнали в църквата и параклиса на село Зверино, съобщава БНТ. Разбили металните решетки, счупили стъклата на прозорците и с щанга изкъртили тежките железни врати. От храмовете изнесли всичко, което може да се продаде като цветни метали.

От трите храма в селата Зверино и Елисейна са откраднати 17 бронзови свещници, повечето високи по метър и половина. Липсват и медните съдове за кръщавки и светена вода. Крадците са обрали дори жълтите стотинки, които вярващите оставят на иконите.

Полицията е предупредила пунктовете за изкупуване на вторични суровини в района, досега крадците още не са заловени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...