Отец Александър Чъкърък в България



 

Източник: Агенция Фокус

Отец Александър Чъкърък, който обгрижва българския храм “Св. вмч. Георги” в Одрин, Турция, пристигна днес в България. Свещенослужителят идва по покана на бургаското дружество на тракийците и ще остане на едноседмична почивка в село Черноморец на техни разноски. Александър Чъкърък е син на известния потомствен българин Филип Чъкърък, който в продължение на десетки години доброволно стопанисва и поддържа българския храм в Одрин “Св. Георги".

През 2001 г. Александър Чъкърък завърши Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, като първата година е бил стипендиант на тракийските дружества. Сред завършването си е ръкоположен за свещеник от Старозагорския митрополит Галактион.От началото на 2003 г. Вселенският патриарх Негово Светейшество Вартоломей дава официално разрешение на Александър Чъкърък да служи в българския православен храм “Св. Георги” в Одрин.

 

Храмът “Св. вмч. Георги” се намира в североизточната част на град Одрин в квартал “Къйък”, махала “Барутлук”. Тази зона някога е била населена предимно с българско население. Основите на църквата са положени на 23.04.1880 г. и е завършена същата година. Построена е със съдействието на тогавашния областен управител на Одрин Рауф паша и с разрешението на султан Хамид ІІ.

Българската светиня представлява трикорабна псевдобазилика – схема, характерна за българското късно Възраждане. Значителна по големина, тя е със застроена площ от около 320 кв.м.

Първоначално богослуженията се извършват на гръцки език, но впоследствие предвид негативната реакция на българската общественост в областта се служи на българси език. До 1940 г. храмът е имал свещеник български гражданин, а след това богослуженията са отслужвани от български свещеници от Истанбул, сред които отец Димитър Михайлов, отец Михаил Димитров и отец Венко.

През последните 20-30 години храмът е поддържана на доброволни начала от един от малкото потомствени българи Филип Чъкърък. През 2001 г. е изготвен проект за реставрацията на храма “Свети Георги”. В рамките на подписаната между България и Турция “Програма за опазване на недвижимото културно наследство за периода 2002-2003 г.” тя е внесена за одобрение от Комисията за опазване на природното и културно богатство в Одрин и от местната Дирекция на вакъфите.

След получаване на официално разрешение от турска страна за реставрацията на църквата, на 12.09.2003 г. е подписан договор за ремонта на храма с местния арх. Али Ерол, който е председател на Съюза на архитектите в Одрин. Инициативата и първите събрани средства за възстановяването на храма е на Съюза на тракийските дружества в България. Ремонтните дейности започват на 1 октомври 2003 г. и приключват на 30 април 2004 г. Междувременно са реставрирани иконостасът, амвонът, владишкият трон и част от иконите на църквата.

Възстановеният храм е открит тържествено на 9 май 2004 г. в присъствието на множество български и турски официални лица и лично на министър-председателя на България тогава Симеон Сакскобургготски.

При тържественото откриване на напълно обновения и реконструиран храм Филип Чъкърък бе награден със златна лаврова клонка на нашето Министерство на външните работи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...