Показаха златна икона от Перперикон



perperikonНепоказвана досега златна икона на Разпятието на Христос представи днес археологът проф. Николай Овчаров. Иконата е от втората половина на 14 век и е открита през 2012 г.  при разкопките на Перперикон. Ценната находка е била шест месеца на реставрация, защото, когато е открита, била раздробена на много малки парченца.

Иконата представлява тънко златно фолио върху дървена основа. На нея е запазено изображението на плачещата Пресвета Богородица край кръста, както и части от образа на разпнатия Христос.

Иконата изгоряла в пожара при превземането на Перперикон от турците през 1361 година. Тя най-вероятно е била в кожена кесия заедно със златното съкровище от монети. Предполага се, че всичко това е принадлежало на епископите на Перперикон, които били изключително богати. В паниката при превземането на града, съкровището било хвърлено в помийна яма. Мястото е много близо до това, където археолозите очакват тази година да открият централния площад на града и вероятно и катедралата на епископите.

Иконата ще бъде показана на изложба с най-доброто от българската археология, която се открива на 14 февруари в Националния археологически музей.

За разкопки на Перперикон тази година са отделени 250 хиляди лева, още 3 милиона и 700 хиляди лева европейски пари пък ще бъдат вложени в инфраструктурата на обекта.

 

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...