Почетоха 105-годишнината на митрополит


Десетки миряни почетоха 105-годишнината от рождението на Ловчански Митрополит Филарет (26 X 1903 г. – 28 VI 1960 г.) в ловешката църква "Св. Неделя" днес. Заупокойна молитва за приснопаметния владика отслужи архимандрит Викентий.

Според църковните историци, митрополит Филарет е роден във Варна. Получава първоначално и средно образование в родния си град, след което работи като учител. През есента на 1924 г. е приет за студент в Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски". Завършва през 1928 г. След края на своето следване се завръща във Варна. Там е назначен за епархийски проповедник при Варненско-Преславската митрополия. На 30.01.1932 г. във Варна е постриган в монашество с името Филарет от Варненския и Преславски митрополит Симеон. На следващия ден го ръкополагат в йеродяконски чин, а на 22.06.1933 г. – за йеромонах. От 01.09.1933 г. йеромонах Филарет е назначен за протосингел на Неврокопската митрополия. По време на това негово служение, на Възкресение Христово 1934 г. е въведен с решение на Св. Синод в архимандритско достойнство от Неврокопския митрополит Макарий. От есента на 1935 г. архимандрит Филарет е изпратен на едногодишна богословска специализация по Каноническо право в Страсбург, Франция. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Софийската св. митрополия. Тази длъжност изпълнява до ноември 1938 г. Като такъв на 27.11.1938 г. в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски" и е назначен за викарий на Софийския митрополит Стефан. На 21.05.1939 г. е избран, а на 04.06. с.г. е канонически утвърден за Ловчански митрополит. От май 1941 г. до 1945 г. митрополит Филарет е управляващ Битолско-Охридска епархия. Умира на 28 юни 1960 г. в София и бива погребан до своя предшественик в двора на ловешкия катедрален храм "Св. Троица".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Твоят любим Филарет не само е [редактирано от модератор], но и углавен престъпник. Когато бях на специализация в САЩ, попаднах на документи, че в Битоля през нощта е приел делегация от местните евреи и им е обещал да се застъпи за тях. Те повярвали и не избягали от града. На дугия ден били арестувани до един и отправени с конски вагони в Полша, където са удушени и изгорени.