Светлината на света



Йоан 1:8. Той не беше Светлината, но (е пратен), за да засвидетелства за Светлината.

Самият Йоан Кръстител е пратен от Бога да кръщава за покаяние и прошка на греховете на юдеите, които да поправят пътя на Господа, като поправят собствените си пътища, т.е. собствения си живот с покаяние.

Йоан свидетелства за себе си, че той не е Христос – ср. 1:20 (сектата на йоанитите го приема за Месия, но Апостол Йоан цитира Йоан Кръстител, който сам оборва тази им заблуда: нека мандеите повярват на думите на Предтечата и да приемат Светлината на света – Иисус Христос, явен на Израил чрез Йоан Кръстител – Ин. 5:33–36); нито e Илия (тук се оборва теорията на езичниците от Индия и на някои елини, напр. Платон, за прераждането), нито Пророкът (за Когото е предсказал Моисей на евреите, а който не Го приеме, тази душа ще бъде изтребена между народа, т.е. Иисус Христос). В стих 21 той казва: "Аз съм Гласът на Викащия в пустинята: прави правете пътя Господен, както е казал пророк Исаия”. Иоан е пратен, за да бъде явен Иисус на Израил (1:29 – 34; 5:33-36).

Йоан 1:9. Съществуваше истинската Светлина,  Която осветява всеки човек, идващ/Идваща на света.

Евангелист Йоан  пише за Словото, Което стана Плът – Иисус Христос – истинската Светлина. Той просветява всеки човек, който Го приеме с вяра  и любов и му дарява вечния Живот – Самия Себе Си. Този стих оборва теологумена, че Христос не е дошъл за всички, а за мнозина.

Йоан 8:12. И тъй Иисус пак им говори, като казваше: Аз съм Светлината на света, който Ме следва, никога няма да върви в мрака, но ще има Светлината на Живота.

На иконите и стенописите на Христос Той държи Евангелието на Йоан, отворено на този стих – Аз съм Светлината на света. Това показва колко важно за Православието е това изречение на Спасителя. Православната вяра не само вярва, но и следва Иисус постоянно, за разлика от други християни, които смятат, че е достатъчно да изповядат, че Исус е техен Спасител и са 100 процента спасени, дори и да не носят кръста Му до Голгота. Но само кръстът Христов ни прави истински християни. Без кръста няма възкресение. Вярата е истинска само ако обичаме Христа до саможертва за Него. Някои протестанти смятат, че само вярата, а не любовта, ги спасява (Лутер). Такава вяра не следва Иисуса, а само си вярва, че вярва!

Мат. 5 :14. Вие сте светлината на света. Не може да се укрие град, който е навръх планина.

Учениците Христови са светлината на света, защото чрез тях Иисус обърна към Себе Си – истинската Светлина – света на вярващите. Накрая, при свършека на света, всяко коляно ще се преклони пред Него при всеобщото възкресение и всички ще видят неизказаната Му светлина. Тогава праведниците ще блеснат като слънце – с нетварната Светлина – и телата им ще бъдат обожени от благодатта, за да наследят Царството, приготвено за тях от сътворението на света.  

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...