„Вяра и общество” през лятото


По време на лятната схема на БНТ „Вяра и общество” спира излъчванията си, в които може да участвате с въпроси и мнения по телефона, което съвсем не означава, че няма да бъдем заедно. 

 
От 9 юли до 6 август всяка събота ви предлагаме издания с материали, разговори и документални филми:
 
На 9 юли ще ви покажем забравени и малко известни картини на български художници, рисувани из старите български предели и на Атон – едно вълнуващо пътуване заедно с директора на СГХГ Аделина Филева, озаглавено „Послания от вековете”. След това ще видите док. филм "Моето служение". В него патриарх Максим представя своята гледна точка за вярата, църквата и отношенията й с държавата – с 40 годишна давност. 
 
На 16 юли ще научите защо юдеи, християни и мюсюлмани почитат един и същи старозаветен пророк като свой праотец. После ще ви заведем на поклонение в Зографския манастир на Атон с док. филм "Духовност и достолепие български"
 
В навечерието на празника на Св. Седмочисленици, във „Вяра и общество” на 23 юли ще научите защо най-старите им стенописни изображения се срещат в църкви и манастири на територията на днешна Албания и как възниква общата почит към тях. С проф. А. Джурова и проф. Г. Бакалов разговаряме за приноса на България и славянския свят в запазване на голямото наследство на православна Византия. Поводът е предстоящият световен конгрес по Византология, който започва в София в края на август. Темата продължаваме и с док. филм "Държавата на духа", изграден върху едно от последните интервюта с големия приятел на България – акад. Дмитрий Лихачов. 
 
На 30 юли „Вяра и общество” ще излъчи материал за политиците, които превръщат християнството в декорация на властта – у нас и по света. След това с док. филм „Светителят” ще се върнем 6 века назад, за да ви срещнем с личността на свети Киприан Българина – митрополит на Москва и цяла Русия, архиереят, който консолидира руската църква, пренесе в нея достиженията на православната култура на Византия и България и положи основите на една нова православна империя.
 
На 6 август, Преображение, ще ви разкажем за наши съвременници, които надмогват влечението към материалното и преходното и се издигат към небесното – с док. филм “Безсребърници”. Един разказ за възраждането на вярата в наши дни. 
 
В четирите съботи от 13 август до 3 септември може да проследите повторенията на предаванията от новия, едночасов формат на „Вяра и общество”. 
 
Нашите редовни излъчвания подновяваме в събота – 10 септември. 
 
През цялото лято очакваме вашите мнения и предложения на тази страница, или на електронния адрес на предаването – viara@bnt.bg. 
 
Екипът на „Вяра и общество” 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...