Ако стените на блок 213 бяха прозрачни…



 Докато преглеждах в интернет информационния поток от днес, в дългата редица от заглавия на агенция „Фокус” видях съобщение, че „39-годишна клошарка причини пожар в бл. 213 в столичния ж.к. Младост”. Полюбопитствах машинално за повече подробности, защото номерът на блока ми е познат. В действителност– безсмислена „новина”: … постъпил сигнал, дошли пожарни коли, изгасили запалени стари вещи, жената е жива и здрава… Към края на новината, съвсем между другото се споменава, че жената е „държала починало новородено, с отрязана пъпна връв", както и че вероятно е родила детето преди десет дни и то е починало от студ.

Не знам дали има смисъл какъвто и да бил коментар върху този журналистически продукт; има ли смисъл усилието да се разбере от какво място можеш да погледнеш събитието, за да видиш мъртвото детенце като част от мизансцена, някъде след изгорелите парцали. Нещо повече: може би дори в някакъв парадоксален смисъл стилът на отразяване на събитието всъщност е адекватен. Защото честно говори за „съкровищницата на душата” не само на своя автор, но и на едно „общество” – да кажем клишето. 

Общество, в което 39 годишна жена от Ловеч „с психични отклонения”, тоест една болна жена от Ловеч, пред очите на обитателите на 17-етажен софийски блок живее като бездомно куче, ражда детето си и го държи десет дни, докато умре от глад или студ… Същото общество ще залъже информационния си „глад” с историята й, която ще предъвче като слънчогледова семка, изплювайки някъде с люспите и образа на мъртвото новородено „с отрязана пъпна връв”, както добросъвестно съобщава журналистът.

Вижте текста на Федерика Матюз-Грийн, “Ако утробите бяха прозрачни”. Мисълта на авторката има продължение: Ако утробите бяха прозрачни, нямаше да има аборти.

Мислите ли?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...