Ден на Светите братя Кирил и Методий



Източник: БНР

На 11 май Българската православна църква почита паметта на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, наречени от народа ни Първоучители.

За Деня на Светите братя, Министерство на образованието и науката организира ученически поход е съобщил пресцентърът на министерството. В похода днес ще участват министърът на образованието и науката, Даниел Вълчев, ученици, народни представители, представители на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към МС.

Делото на Светите братя Кирил и Методий и създадената от тях азбука и писмена култура са повод за национална гордост повече от 11 века.

Заслугата на Св. братя Кирил и Методий е преди всичко общославянска, твърди пред БНР проф.д-р Георги Попов, преподавател по Старобългарска книжнина, Църковно-славянски език и Химнография в Богословския факултет при СУ “Св.Кл.Охридски”. "Те са първите, които създават през ІХ век славянската азбука и превеждат Свещеното Писание на старобългарски език, наричан с основание така, защото носи всички белези на българския език, който днес познаваме. По-късно Кирило-Методиевите ученици пристигат в България, където писмеността добива разцвет и оттук се пренася и разпространява – това прави заслугата на страната ни и на българските културни традиции най-голяма за възхода на цялото славянство.

Истинското осъществяване на делото на Св.братя Кирил и Методий става в новопокръстена България, когато през 886 г. най-преданите и талантливи техни ученици, по-късно канонизирани също от Българската православна църква, са приети с почести и щедра подкрепа от българския княз Борис І-Покръстител. Най-известните от тях –Климент, Наум и Ангеларий подготвят хиляди свещеници и създават обемиста богослужебна книжнина, която позволява на княз Борис І и на сина му цар Симеон Велики /893-927 г./ да въведат литургичното Свещено Слово на старобългарски език във всички епархии от Адриатическото крайбрежие до Карпатската верига и Черноморските степи. Българите – ученици на Св.Св.Кирил и Методий, поемат в свои ръце ръководството на Българската църква и култура. Спазвайки решенията на VІІІ Вселенски събор, откриват училища във всяка енория, където обучението е на говоримия старобългарски език. Така създателите и разпространителите на новата азбука посочват на България път, за да избегне асимилацията на чужди народи, култури и църковни влияния."

Черноризец Храбър /ІХ-Х век/, в своето съчинение “За буквите" изяснява смисълът от делото на славянските просветители.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...