Заснеха филм за Атон


Източник: в. Дума, бр. 234

Документален филм с работно заглавие "Светогорски благослов" – за живота в монашеската република Атон, е заснел по поръчка на старозагорското туристическо дружество "Сърнена гора" екип в състав: сценарист Сава Савов и оператор Стефан Николов.

Снимките са продължили цяла седмица по времето, в което 14 представители на дружеството, водени от неговия председател археоастронома Алексей Стоев, са помагали на монасите в Зографския манастир да се подготвят за идващата зима. Операторът е запечатал на цифровата си камера любопитни детайли от живота в манастирите Зограф, Ватопед и Хилендар, предстои суровият материал да бъде обработен, съобщи за ДУМА сценаристът Сава Савов. За съжаление екипът не е успял да заснеме оригинала на Паисиевата "История славяноболгарская", която се пази в брониран стъклен сейф.

Старозагорските туристи са подготвили дърва за огрев на българските монаси, разчистили са един от дворовете край основната магерница и са излели бетонните основи на бъдещата дървена беседка, която се изработва със средства на ТЕЦ "Марица-изток-2" и до няколко дни ще бъде превозена до Атон, за да бъде монтирана.

Туристическата експедиция на територията на Атон е 16-а поред, припомни Алексей Стоев. Всеки път старозагорци давали доброволен труд, за да се запази българщината в това свято място. Той припомни че Зографският манастир е основан в началото на ХI век от трима братя българи, родом от Охрид, и е възстановен след опустошителен пожар през 1502 г. с дарение от молдовския княз Стефан, след като му се явило видение от Свети Георги. Главният храм на манастира е с патрон "Свети Георги Победоносец". В него има три чудотворни икони на светеца, а в олтара е поставена чудотворна икона на Божията Майка. Монасите там пазят частица от Кръста Господен, част от мощите на няколко от светите великомъченици, включително и на светите безсребърници Козма и Дамян.

Нов рейд замислят от дружество "Сърнена гора"  през ноември, когато за пръв път от нашенци ще бъде изкачен връх Атон (2033 м).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...