Отпускат 40 000 лв. за “Свети 40 мъченици”


40 000 лв. ще отпусне Министерството на културата през 2006 г. за довършване на археологическите проучвания в южния двор на църквата “Свети 40 мъченици”. Вчера зам.-министърът на културата Иван Токаджиев бе на работна среща във В. Търново, на която бе решено как ще продължат консервационно-реставрационните работи в манастирския комплекс, съобщава в. Янтра днес.

На дневен ред бяха и откритията на изток от трапезарията на “Великата лавра”, на които археолозите се натъкнаха в края на 2005 г.

При разчистване на подходите работници от “Реставрация” ЕАД се натъкнаха на оградната стена на манастира и зида на трапезарията. Открити бяха и доста ями с фрагменти от стенописи, изнесени от църквата. Лошото е, че място на откритията в топографията на съвременно Търново затруднява много проучването и спасяването на фреските. Това са най-високите архитектурни останки, запазени във В. Търново, категоричен е археологът Константин Тотев. Ще оставим този източен силует сам да говори, каза проектантът арх. Теофил Теофилов. Нашата намеса ще бъде единствено в консервацията на останките, за да дадем трайност на бъдещето експониране. Той предвижда още естетическо възстановяване на аварийната стълба, като мястото предстои да се уточнява. Ще има подемник за хора с увреждания, защото има стълби, които са непреодолими за тях.

485 000 лв. са предвидени за вдигане на подпорната крепостна стена. Средствата, необходими за завършване на реставрационните работи на църквата, са заложени в бюджета, увери зам.-министърът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...