Проверяват храма “Св. 40 мъченици”


Източник: в. Янтра днес

Държавна приемателна комисия ще проверява църквата “Свети 40 мъченици” във Велико Търново. В резултат се очаква обновеният исторически паметник да бъде узаконен, като получи акт 16. Крайното приемане на обекта е насрочено за четвъртък.

Според Закона за устройство на територията храмът музей е обявен за обект от първа категория. Затова той ще бъде проверяван от 15-членна комисия. В нея ще има представители на Министерството на културата, ДНСК, Националния институт за паметници на културата, РИОКОС, Противопожарна служба, Гражданска защита, фирмата-изпълнител “Реставрация” АД, главният архитект на Община В. Търново. Комисия ще оглави инж. Добринка Гергова, гл. инспектор в Дирекция “Национален строителен контрол” при МРРБ.

Специалистите ще разгледат подробно всички документи около изграждането на обекта и ще проверят степента на неговата завършеност. Това става 4 месеца след официалното откриване на църквата като работещ туристически обект. Тържественото є откриване бе на 14 септември м.г. От тогава до сега храмът е бил посетен от близо 40 000 туристи и поклонници.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...