Увеличават наказанието за евтаназия



Източник: в. Сега

До 5 години затвор да бъде наказанието за евтаназия вместо досегашните до 3, предлага законопроект за промени в Наказателния кодекс.

Вариантът е част от големите изменения в НК, които правителството трябваше да гледа още преди Нова година, но отложи заради проблеми в съгласувателната процедура между отделните ведомства.

Според мотивите на работната група, изготвила промените по заповед на правосъдния министър Георги Петканов, изменението за евтаназията се налага заради това, че "нашият законодател не е променил принципното си схващане относно нея".

Безболезненото умъртвяване по желание на пациента, което е българското обяснение на чуждата дума, бе забранено окончателно и изрично в приетия през 2004 г. закон за здравето. Тогава се разгоря бурен дебат, но накрая с 93 гласа „за", 5 „против" и 9 „въздържал се" депутатите гласуваха вписването на забраната на евтаназията. Тя е известна още като "смърт по желание" и предизвиква теологични, медицински, морални и законови спорове в почти целия свят.

До юни 2004 г. в българския здравен закон нямаше изрична забрана на доброволната смърт, но винаги е съществувал текстът от НК, който сега е предложен за изменение. Става дума за чл. 127, който визира като престъпление и подпомагането и склоняването към самоубийство. Именно той би се използвал и при евтаназия. До момента не е известно у нас да са образувани дела за умъртвяване по желание на пациента.

При дебатите и лекарското съсловие у нас също нямаше единно мнение за евтаназията на нелечимо болните и неспасяемо страдащи пациенти, която и дотогава не се прилагаше. Основните аргументи на медиците против тази идея са рисковете за лекарска грешка при определянето на диагнозата, възможността пациентът да вземе решение под въздействието на тежко моментно състояние и бързото развитие на медицината, която би могла да даде шанс на умиращия.

Ако правителството, а после и парламентът приемат предложението за вдигането за наказанието за евтаназия, това ще е сигурен знак, че държавата ще потвърди твърдото си разбиране срещу "смъртта по желание".

Евтаназията е забранена в почти всички страни по света. Със сигурност тя е позволена на две места – Холандия и американския щат Орегон. По данни от анкетата на Съвета на Европа в повечето държави-членки евтаназията е наказуем акт.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...