ЮНЕСКО дава $25 000 за Боянската църква



25 000 долара спешна помощ отпуска ЮНЕСКО за Боянската църква. Това е съобщил генералният директор на световната организация Коичиро Мацуура на среща с посланика ни в Париж Ирина Бокова, пише в. Сега.

Искането за финансовото съдействие бе отправено от Националната комисия на България за ЮНЕСКО. Средствата ще бъдат използвани за ремонт на климатичната инсталация, пострадала от наводненията миналото лято.

Боянската църква е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1979 г. заради уникалните си стенописи, които се смятат за предвестник на Ренесанса. В последните години тя почти непрекъснато е в реставрация. Туристи се допускат само на малки групи и за кратко. Точно климатичната инсталация поддържа необходимите за съхранение на стенописите влажност и температура.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...