Авторът на Православие.БГ Ангел Иванов е тазгодишният носител на голямата награда за проза в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“



Авторът на Православие.БГ Ангел Иванов е носителят на голямата награда в жанра проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2019 г. На днешното тържествено връчване на наградите в Хасково той получи бронзова статуетка „Пегас“ и приз от 1000 лева.

Журито с председател проф. Симеон Янев и членове: Недялко Бакалов, Камелия Кондова, Георги Ангелов и Антон Баев отличи младия автор за дебютния му сборник с разкази „Техническа проверка“.

За историите, включени в книгата, писателят Александър Шпатов споделя, че това са „разкази – описание на Пътя. Лазенето, прохождането, препъването, изкачването, почивките, колениченето. На гости у обикновено свещеническо семейство в малък град, където е останал да пренощува; на обиколка из Светите земи, заедно с баба си и братовчедка му; в кварталната църква в родното Габрово заедно с племенника си Борис от Корея, на стоп към Кръстова гора; влачейки на гръб окаян бездомник от Градската градина до „Св. Ал. Невски“; с раница на гръб повече от 100 километра между Света София и Светата Рилска обител – навсякъде Ангел успява да ни вземе със себе си и да повървим заедно по Пътя, който от негов неусетно става и наш…“.

В тазгодишното издание на „Южна пролет“ са участвали 41 млади автори: 24 от тях в жанра поезия, 18 – с проза и двама са представили детска литература.

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски“, където става и един от създателите на студентското радио “Реакция“. Бил е телевизионен сценарист в “Ку-Ку Презареждане“, “Господари на ефира“ и други предавания. Освен в Православие.БГ, негови текстове са публикувани и в много други печатни и електронни медии, сред които списание “Джамборе“, сп. “Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, Кинематограф.бг и др.

Честита награда и все така благодатна радост в писането!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...