Академик Владета Йеротич ще изнесе лекция в София



Vladeta YerotichСЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

По покана на фондация „Покров Богородичен“ и с любезното домакинство на Богословския факултет на СУ, в годината на своя 90-годишен юбилей известният сръбски психиатър Владета Йеротич отново гостува в България, за да изнесе лекция и да се срещне с българските си читатели.

Събитието ще се състои на 19 ноември, а темата на лекцията е „Обожение и индивидуация. Психологията и християнството за развитието на личността“. Тема, която е интригуваща и за богослови, и за психолози, както и за всеки, който търси отговори, свързани с тайните на човешката душа.

След последното си гостуване в София и Варна (на Седмицата на православната книга) през 2013 г., авторът на „Завръщане към отците“ отново идва в България и за премиерата на българското издание на книгата си „Християнството и психологическите проблеми на човека“ (изд. Омофор“). Свои впечатления за новата книга на сръбския автор ще сподели известният психиатър и богослов д-р Николай Михайлов.

В книгата се анализира развитието на човека от психично-религиозна гледна точка, като в нея са включени въпроси за взаимоотношенията в брака и семейството, както и темата за религиозността и пълноценния живот в старостта. Други важни теми са християнската вяра и болестите, проблемът за вината, греха, съвестта от гледна точка на християнското учение и динамичната психология, самоубийството, пастирски проблеми при оказване помощ на зависими от алкохол и наркотици.

Академик Владета Йеротич е роден през 1924 г. в Белград, където завършва Медицинския факултет. Специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, а по-късно учи богословие. От 1997 г. той е ръководител на новооснования с благословението на Негово Светейшество патриарх Павле Пастирски консултативен център в Белград, където работи с екип от богослови, психолози, педагози, социални работници и други специалисти по проблемите на пастирската психология и медицина. Той е и дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет на Белградския университет. Автор е на 31 книги, както и на многобройни студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.

Специално за премиерата на 19 ноември издателство „Омофор“ ще предлага книгите на Владета Йеротич с голяма отстъпка. Очакваме ви!

Кога: 19 ноември (сряда), 18.30 ч.
Къде: Аула на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (пл. Света Неделя 19)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...