Акатист на св. Патриарх Евтимий бе отслужен в Търново


Днес, когато честваме паметта на Патриарх Евтимий Търновски, в строящия се в момента храм в района на Великотърновския университет бе отслужен Акатист на св. Патриарх Евтимий. Храмът ще носи името на светеца.

На службата присъстваха ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, зам. ректорите доц. д-р Петко Петков и доц. д-р Милен Михов, деканът на Православния богословски факултет доц. д-р Димитър Попмаринов, служители и студенти на Университета. След службата бяха поднесени венци и цветя на паметника на Патриарх Евтимий.

Преди шест години в присъствието на Негово светейшество патриарх Максим на същия ден е направена първата копка, поставени са три основни камъка, кръст и летописна записка. Храмът се строи с помощта на дарители и със съдействието на Великотърновска митрополия и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Това ще бъде единствената действаща църква, носеща името на св. Патриарх Евтимий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Дон Кихот каза:

    Когато бил основан Великотърновският университет (1965), комунистите искали да се казва:

    Държавен
    Университет
    Патриарх
    Евтимий,

    но кой знае защо набързо се отказали от тази идея.