Акция за почистване на Изворския манастир край Видин, търсят се доброволци



Архим. Василий, снимка: Изворски манастир

Игуменът на Изворския манастир „Успение Богородично“ архимандрит Василий и тази година се обръща с призив към доброволци, които да направят пролетно почистване на манастира за предстоящия празник Възкресение Христово. Дядо Василий отново осигурява превоз и обяд на доброволците, които ще се отзоват.

Акцията ще се състои на 24 април в Лазарова събота.

„През цялата година ние празнуваме много радостни и необикновени събития из живота на Христа Спасителя. Но защо само вестта за Неговото светло Възкресение произвежда в душата такава възторжена радост? Очевидно, поради това, че душата, бидейки безсмъртна, чувства, че с Христовото спасително Възкресение се решава в положителен смисъл нейната вечна съдба. Възкресението Христово е величайше събитие и в него се заключава същността на нашата вяра, същността и основата на християнството на нашето спасение… Вярно е, че хората биха били нещастни, ако Христос не бе прогласил в света Своето божествено учение за правда, братолюбие и нравствена чистота. Но те щяха да бъдат изгубени за вечния живот, ако Той не бе възкръснал, ако не бе доказал, че е Господар и на живота, и на смъртта. Но Христос възкръсна и с това прояви пребъдващата в Него божествена и спасяваща сила.

Радостта от Възкресението Христово засяга не само човеците, засяга тя и небето и земята – цялата видима и невидима природа. Никак не е случайно, че това е времето, когато природата се възражда за нов живот – дърветата се раззеленяват, цветята разцъфват, щъркелите и лястовичките се завръщат, за да родят нов живот. И хората също се отърсват от зимната летаргия – почистват и прекопават дворовете, разсаждат зеленчуците и цветята, подрязват дръвчетата, изчистват къщите си и се подготвят за големия празник – Възкресение Христово.

В тази връзка искам да призова отново всички добри християни, които имат желание да помогнат – нека отново се съберем на Изворския манастир и да извършим пролетно почистване и обновяване на манастирския двор, за да можем да посрещнем подобаващо големия празник. Всички приятели, които имат желание да помогнат, могат да направят това на 24 април – събота. Ще бъде осигурен транспорт от Видин и обратно, както и вкусен обяд в манастира. Работата ще бъде на открито в двора – подрязване на дръвчета, разчистване на двора, садене на цветя. Бих помолил тези, които отглеждат красиви цветя в градините си, да донесат разсад, за да засадим цветните площи в манастирския двор. Може да се каже, че имаме вече история на бригадите в Изворския манастир. Надявам се така, както се събрахме през месец октомври, така и сега – в навечерието на Великден отново да се съберем и да направим заедно едно пролетно почистване на светата обител. Сигурен съм, че това ще донесе удовлетворение и вътрешна радост на душите ни преди красивия празник Цветница и последващия най-голям християнски празник“, призова Архимандрит Василий.

На 24 април, пред исторически музей „Конака“ от 08:30 до 09:00 часа ще има автобус, който ще закара доброволците до Изворския манастир. Връщането е в 17 часа.

Източник: БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...