Английска църковна музика ще звучи в София



YULANGELO

От 25 март, хорът към катедралата „Сайнт Едмъндсбъри” ще направи деветдневно турне в България. Той се състои от 12 мъже и 20 момчета. По време на посещението им в София, те ще изнесат два концерта: на 27 март, четвъртък, от 19.00 ч. в католическата катедрала „Свети Йосиф” и на 29 март, събота, от 18.30 ч. в криптата на Храм-паметник „Свети Александър Невски“.

Входът и за двата концерта ще бъде свободен, но желаещи могат да участват в дарителска акция след края им.

Музикалната програма ще включва селекция от сакрална музика като акцент ще бъде изпълнението на българска фолклорна музика, специално подготвена за случая. Ще бъдат представени произведения в стила на английския църковен хорал, чието изпълнение е известно като едно от най-нежните в света.

“След като България беше приета в Европейски съюз, ние видяхме репортажи по телевизията от Вашата красива страна и веднага разбрахме, че искаме да я посетим и да пеем за Вас!” каза Негово преподобие, Майкъл Хемпъл, свещеник и ръководител на хора, по повод възникване на идеята им за турне в България.

Концертите се провеждат с подкрепата на българският посланик в Лондон, д-р Лъчезар Матев. По повод турнето той коментира: „Ние сме изключително поласкани от факта, че хорът на „Сайнт Едмъндсбъри” ще посети нашата красива страна, в която пеенето е на изключителна почит и през поколенията се е доказало като най-добрият начин за израз на истинските чувства на българите.”

По време на престоя си в България, английският хор ще посети Рилския манастир, Боянската църква, други исторически места и ще изнесе концерт в Пловдив.

Елате и чуйте този прекрасен хор и разкажете за това на приятели!

Турнето се организира от Георги Димитров, представител на агенция „Одисея-Ин”, с любезното съдействие на Янко Маринов, органист в Католическа катедрала „Св. Йосиф” в София; Юлиан Периклиев, изпълнител в хора на катедрален храм „Св. Александър Невски“ и Мария Момирова, музикант и педагог.

Катедралата „Сайнт Едмъндсбъри”, в Бъри Сейнт Едмъндс, Съфолк, е една от последните издигнати в Англия. Макар че изграждането й започва в началото на ХVІ век, нейната централна кула бе открита неотдавна от Принца на Уелс и Херцогинята на Корнуол.

За контакти:

Michael Hampel
St EdmundsburyCathedral
0044 1284 748724
precentor@stedscathedral.co.uk

Georgi Dimitrov
Odysseia-In
00359 2 989 0538
georgi@odysseia-in.com

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...