Андреевски четения организира Варненската и Великопреславската света митрополия



В памет на основателя на Църквата във Варна – св. апостол Андрей, Варненска и Великопреславска св. митрополия организира Андреевски четения на 29 ноември от 18 ч. в Юнашкия салон.

Събитието ще открие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С доклади за зараждането, историята и богословието на ранната Църква ще участват: д-р Венцислав Каравълчев главен асистент в Богословския факултет на Софийския университет, катедра Историческо и систематическо богословие, доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет и гл. ас. Александър Минчев от Археологическия музей Варна.

Христовите апостоли, изпълнени с благодатта на Светия Дух, проповядвали по всички краища на света Евангелието – Благата вест за царството Божие и за Възкресението на Иисус Христос. Земите на северното Черноморие били осветени от стъпките и проповедта на първозвания Христов апостол Андрей. Според църковната история Сам Господ Иисус Христос се явил на св. Андрей в гр. Ефес и му заповядал да отиде в Скития – днешните български земи. След призоваването му да проповядва там, апостолът тръгва на север, преминава през Тракия и оттам в Скития. Крайната северна точка при това пътуване е гр. Одесополис или Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. В новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ апостол Амплий, един от седемдесетте апостоли. Свети Андрей продължава своята апостолска проповед и по-късно приема мъченическа смърт за Христа в гр. Патра на 30 ноември.

Днес Варненската и Великопреславската св. митрополия като приемник на апостолската църква на гр. Одесос продължава да извършва своята мисия да просвещава всеки човек чрез светото Евангелие и Тайнствата на Църквата.

Програма

29 ноември (четвъртък)

17 ч.– Вечерня в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично”

18 ч. – Юнашки салон
– Откриване на Андреевските четения от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан
– Свети апостол Андрей Първозвани  и апостолското начало на Църквата във Варна – д-р Венцислав Каравълчев
– Богословието на апостолските ученици – доц. д-р Светослав Риболов
– Раннохристиянска архитектура и изкуство по българското Черноморие и околностите му – гл. ас. Александър Минчев

30 ноември (петък) – празник на св. апостол Андрей Първозвани

9.30 ч.– Света Литургия в храм „Св. апостол Андрей Първозвани”, кв. „Чайка”

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...