Антимюсюлмански прояви у нас?



Между истината и провокацията – дискусия тази събота във „Вяра и общество”

Екипът на предаването попадна на циркулярно писмо на Главно мюфтийство до всички районни мюфтии за събиране на информация, свързана с антимюсюлмански прояви в страната. В писмото обаче има изречения, които меко казано будят недоумение – като „примери на престъпление от омраза” са посочени евентуалното изрисуване на графити върху джамиите, свързани със символи, които са използвани, за да асоциират мюсюлманите с терористите, а също „кръстоносен кръст”, свастика и други подобни. Според мюфтията на Смолян Неджми Дъбов става въпрос за ежегодно събирана информация, но прави впечатление, че примерите, за които мюфтийствата и джамийските настоятелства трябва да наблюдават по места, са в духа на изказването на главния мюфтия А. Хаджи в Организацията Ислямска Конференция (ОИК) преди две години: „България, член на ЕС, не се отнася еднакво към своите християни и мюсюлмани… антиислямските политики са на мода”. Дали търсенето на антиислямски прояви у нас е търсене на истината, или повод да се компрометира България – при това чрез прояви, дирижирани от самата общност – отговорите търсим в поредния брой на предаването.

Обширен репортаж разкрива всички факти около неточната информация от сайта на Главно мюфтийство, която предизвика реакции през седмицата: „Свещеник прие исляма”.

Вашите въпроси и мнения очакваме предварително на страницата на предаването на сайта на БНТ или по фейсубк, а по време на предаването и на живо – чрез познатите Ви телефони. Наши събеседници ще бъдат бившият имам на Севлиево Али Байрактар, журналистът Мохамед Халаф и анализаторът Алекс Алексиев. Главното мюфтийство отново ни отказа да изпрати свой представител, който да участва в дискусията.

Гледайте ни! Очакваме ви – тази събота, точно в 17 часа.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...