Артфамилия рисува икони върху 200-годишни дървета


Източник: в. Черно море

Изключителна колекция от икони, домашни иконостаси и така наречените икони фрагменти, изработени от артистичното семейство Катя и Младен Костадинови, представя варненската галерия "ПС арт". Изложбата, открита в салона на ул. "Генерал Киселов" 10, е под мотото "Път към вярата" и включва 16 творби.

Любопитното е, че художниците използват естествените форми на 200-годишни дървета, които намират из гористите местности. Предпочитат липата, защото лесно се обработва, и ореха, заради издръжливостта му.

Ценителите на изобразителното изкуство ще се запознаят с някои от основните персонажи в църковната ни живопис, които са и сред най-популярните сред християните светци. Катя предпочита да рисува Иисус Христос, а Младен – св. Богородица. И двамата предпочитат сюжетите от Новия завет.

Откъде идва интересът им към иконописването? За мен беше въпрос на усещане, привличане, чувство, отношение. Нещо ми подсказа, че с това трябва да се занимавам, обяснява Катя. Подобно е обяснението и на Младен. Съвремието обаче заобикаля не само иконата, но и религията, споделя тревогата си тя. За нас иконописецът задължително трябва да е вярващ човек, защото това е монашество изкуство – и преди, а и сега най-доброто е създадено в манастирите, категорична е Катя Костадинова.

В работата си художниците се придържат към традициите на византийската живопис – трудно и трудоемко изкуство. Например една икона с малки размери може да се работи цял месец.

Дипломната си работа Катя подготвя в продължение на 1 година. Творбата е 1/1 м и включва между 50 и 100 персонажи.

Катя и Младен завършват Великотърновския университет със специалност църковна живопис преди 3 г. Работят предимно икони и иконостаси в екип с резбарите от Велико Търново Мая и Петър Ваневи. Имат доста изяви у нас и в чужбина. Техни са стенописите в храма в с. Горица, Варненско, декоративната украса на манастира "Св. св. Константин и Елена" в курорта Св. Константин, иконостасите в параклиса "Благовещение" в Дома за медико-социални грижи във Варна и храма "Св. Георги" в кв. "Виница". В момента работят иконостаса за храма "Св. Троица" в с. Изворско, Варненско.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...