Археолози откриха раннохристиянска църква в античния град Залдапа край с. Абрит



Уникална не само за България, но и за света четириконхална църква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа край Крушари.  

Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа.

Тя е разположена в местността Калето между селата Абрит и Добрин. Била е една от най-добре укрепените крепости  (различно от античния град Абритус) в земите на днешна Добруджа. Позната е с различни названия – Абтаатското кале, Къз кале, Добрин кале, Добри кале и Хисар кале, и означава студена или жълта вода. Селището е било основано от тракийското племе Обулензи около 8 век пр.н.е.

Първите археологически проучвания в Залдапа датират от 1906-1910 г. Впоследствие са извършвани частични теренни изследвания и наблюдения. За съжаление през годините античният строителен материал по различни причини е подлаган на системно ограбване и разрушаване, което е започнало още през ХІХ в. и продължава до наши дни.

Екипът от българи, канадци и французи работи на Залдапа трета година. В крепостта вече са открити шест църкви. Най-впечатляваща е разкритата четириконхална раннохристиянска църква, датирана към 6 век след Христа – малка, но много добре запазена и богата на находки.

„Тя е уникална, защото на север от Стара планина църква с такъв изящен план не е откривана досега. Има две версии за тези църкви с формата на четирилистник – едната е, че са служили за съхраняване на мощите на светци, а другата – че са катедрални църкви. Трябва да я разкопаем и да разберем, но е ясно, че тя е някаква емблема в църковния живот на този град. По-богата е от всички останали църкви в крепостта. Уникалното на църквата още е, че в раннохристиянския свят има не повече от 7-8 такива – има край Севастопол, Охрид, в Мала Азия, Червената църква край Перущица“, каза ръководителят на международния екип проф. Георги Атанасов.

Археолозите са разкрили великолепна мраморна плоча – платформа на епископска катедра /амвон/. Изцяло запазена такава досега не е откривана, като по нея ще може да се реконструира цялата катедра. Открити са и плочи от олтарната преграда.

През тази седмица сезонът за археологически проучвания на крепостта Залдапа приключва. По думите на проф. Атанасов откриването на четириконхалната църква е нещо изключително и то за пореден път доказва, че Залдапа ще продължи да изненадва и предизвиква археолозите в следващите поне сто години.

Продължава обследването на северната порта на Залдапа, като тази година е открита малка врата, която свързва крепостта чрез  тунел със стълбище до водната цистерна – изключително откритие, защото в Римската империя има само три примера на такава установена връзка между укрепленията и укрепен подход към система за водоснабдяване.

В 5-годишния договор за международната експедиция участват две чуждестранни и две български институции – РИМ Добрич, СУ „Св. Климент Охридски“, Университетът в Лил, Франция и Университетът в Квебек, Канада. Това лято разкопките ще продължат три седмици с участието на 12 представители на Франция. Археолозите от Канада не са успели да пристигнат.

„Надеждата е договорът да се продължи поне за още 5 години. Искаме да ангажираме и институции на по-високо ниво, например френското министерство на външните работи, което има дългогодишна традиция да подкрепя научни изследвания в областта на археологията по света“, сподели Доминик Моро, доцент в Университета в Лил.

В екипа от учени са още д-р Брахим Мбарек от Страсбург – водещ специалист по римско крепостно строителство, архитект Елио Хобдари от Университета в Тирана, който работи с френски археологически експедиции, доц. Албена Миланова от СУ и д-р Йото Валериев. Археолозите изразиха своята огромна благодарност за подкрепата от страна на Община Крушари.

Благодарение на осигурената от община Крушари охрана от две години са преустановени и набезите на иманяри, споделя още проф. Атанасов.

Доц. Доминик Моро от Франция, съорганизатор на международния екип на Залдапа, сподели, че за съжаление тази година екипът е по-малоброен, а времето за работа е едва три седмици.

Кметът на община Крушари обеща, че до края на месец август откритите мрамори ще бъдат поставени в лапидариума, за да бъдат достъпни за всички желаещи да ги видят. А надеждите на целия екип на Залдапа е след завършването на сегашния проект, работата в крепостта да не приключи.

 

Източник: pronewsdobrich.bg; БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...