Архимандрит Игнатий беше ръкоположен днес за Проватски епископ



Днес в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" в присъствието на архиереи от Синода на БПЦ, висши духовници и гости от други православни страни Негово всепреподобие архимандрит Игнатий беше произведен в епископски сан. С решение на Светия Синод, по предложение на сливенския митрополит Иоаникий, той бе ръкоположен с титлата епископ Игнатий Проватски. Новият Проватски епископ остава в Сливен като първи помощник на митрополит Иоаникий.

За празника в Сливен пристигнаха 8 митрополити, епископи и висши духовници от Русия и Гърция. Всички владици участваха в светата литургия в храма "Св. Димитър".

Проватски епископ Игнатий (Карагьозов) е роден на 11 юли 1972 г. в гр. Сливен. Завършил е техникума по строителство и архитектура в Сливен през 1991 г. През 1998 г. завършва Богословския факултет на Великотърновския университет. Постриган е за монах на 22 септември 1998 г. в девическия манастир "Св. Богородица", Ямболско, от митрополит Геласий, тогава главен секретар на Св. Синод. Неговият духовен старец е сливенският митрополит Йоаникий.

Ръкоположен е за йеродякон на 21 ноември 1998 г. в храм "Св. Димитър" в Сливен от митрополит Йоаникий. На 20 декември с. г. е ръкоположен за йеромонах от митрополит Йоаникий. От 1 март 1999 г. е назначен за протосингел на Сливенска митрополия. Отличен е с офикията "архимандрит" на 8 септември 2001 г. в манастира "Рождество Богородично" от Сливенския митрополит Йоаникий.

На 1 февруари 2004 г. Светият Синод на БПЦ го назнчава за представител на Българската православна църква при Московския и на цяла Русия патриарх Алексий ІІ и за настоятел на Българското подворие в Москва.

Екипът на интернет-портал Православие БГ поздравява от все сърце владика Игнатий Проватски с това важно събитие в неговия живот и живота на Църквата. Честито, Ваше Преосвещенство! Бог да е с вас, да ви дава здраве, успехи и сили във вашето епископско служение за благото на нашата Българска Православна Църква и на вярващия народ! На многая и благая лета!

Православие БГ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...