Архим. Василий е новият протосингел на Софийската митрополия



Софийската света митрополия има нов протосингел. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с решение на Софийския епархийски съвет от 15 юли на поста протосингел е назначен архимандрит Василий Савов, който доскоро бе част от братството на Троянския манастир.

Според църковния устав за протосингел се назначава духовно лице с висше богословско образование. Протосингелът е помощник на митрополита в управлението на епархията.

Новият протосингел е роден на на 21 ноември 1984 г. в Силистра. Основно образавание придобива в родния си град, след което се насочва към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 2003 г. продължава образованието си в Богословския факултет на СУ. През 2006- 2007 г. е на езикова специализация в богословската школа на гр. Кукуш, Гърция. По време на студенските си години работи като възпитатател в Софийската духовна семинария. Дипломира се през 2008 г. На 5 април 2008 г. приема монашеско пострижение в митрополитския храм „Св. Николай” във Видин. На 29 юни същата година е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 27 юли е ръкоположен за йеромонах в Софийската духовна семинария от Величкия епископ Сионий.

През 2009 и 2010 г. служи като енорийски свещеник при митрополитския храм „Св. Николай”, Видин.
От 2010 до 2014 г. е игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски”. От юни 2014 г. с решение на Св. Синод на БПЦ става част от братството на Троянската света обител. На 19 октомври 2010 г. на манастирския празник е въведен в архимандритско достойнство. През 2016 -2017 г. е на специализация в Москва.

В първите дни от новото си служение, в качеството си на протосингел на Софийската митрополия, той получи и първия документ за епархията от областния управител Илиан Тодоров за собствеността на Елешнишкия манастир „Свето Успение Богородично“.

На 15 юли, на храмовия празник на църквата „Св. Кирик и Юлита” в Банкя архимандрит Василий отслужи и първата си света Литургия като софийски протосингел.

Доскорошният протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов (който е и председател на столичния храм „Св. София“) се оттегля от поста след 6-годишно служение. Като протосингел на Софийския митрополит духовникът полагаше усилия за решаването на наболели проблеми на Софийската епархия, подкрепяше различни инициативи на столичните енории, активно работеше в посока на това посланията на Църквата да бъдат правилно възприемани от обществото и бе открит в комуникацията си с медиите. Екипът на Православие.БГ отправя благодарности към отец Ангел за ползотворното сътрудничество и му пожелава още дълги години благодатно свещеническо служение!

 

 

 

Източник: https://mitropolia-sofia.org

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...